Litteratur: Marc Martin - En flod  - Tidningen Kulturen
Marc Martin Foto Timothy Herbert

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Magnifik postimpressionistisk stream of consciousness från Australien

Bilderböckerna har just nu en guldålder i Sverige. Bokförlaget Mirando spelar en viktig del i denna, speciellt när det gäller att plocka upp utländska pärlor i bokfloden (ofta sådana som stora förlag missar) och presentera dem för en svensk publik. En flod är just en sådan pärla som ska plockas upp ur bokfloden och avnjutas med alla sinnen!


Flickan som drömmer i sin båt är ofta så liten i de stora bilderna. De flesta barnböcker förstorar barnet, jaget som vi ska följa, här är hon istället liten som ett knappnålshuvud i ett stort mönster, där man får leta efter sammanhang och detaljer.
Marc Martin
En flod 
ISBN: 9789198330328
Översättare: Elin Svahn
Förlag: Mirando

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


Marc Martin Foto Timothy Herbert

Marc Martin Foto Timothy Herbert

Texturen på omslaget är helt underbar, växterna framträder som i relief. Man börjar njuta redan innan boken öppnas: känslan, färgerna, texturen, leken med olika material som Marc Martin använder när han skapar ...

Fantasins ström blir till en magisk flod

Själva historien i En flod är på ytan väldigt enkel. En flicka sitter i sitt rum, och låter sina tankar flyta iväg. "Stream of consciousness" har väl aldrig illustrerats så vackert och så träffande. I fantasin far hon iväg i en båt, på floden, och reser genom olika typer av landskap, alla med sin egen, inneboende magi. Staden, där gatorna rör sig likt blänkande ormar, som trasslat in sig i varandra. Den uppodlade landsbygden med massor av fält, som ser ut som ett stort, färgglatt lapptäcke. Den exotiska djungeln med mystiska, iakttagande ögon. Den lockande mangroveskogen och krokodildeltat. Det öppna havet ...

Exotism och upptäckarglädje

Marc Martin föddes i Frankrike, kom tidigt till Australien och bor idag i Melbourne, där han arbetar som konstnär och bilderboksskapare.
Men det första man tänker på när man ser, känner och insuper bilderboken En flod är inte Australien, utan Frankrike och en annan fransk konstnär: Henri Roussau. Här finns samma lockande och mystiska natur, postimpressionistisk exotism, blandat med ett barns upptäckarglädje. Det tar tid att upptäcka allt på varje uppslag, och man gör det definitivt inte vid första genomläsningen av En flod, och inte heller vid den andra eller den tredje ...

Vad lurar i bilden?

Flickan som drömmer i sin båt är ofta så liten i de stora bilderna. De flesta barnböcker förstorar barnet, jaget som vi ska följa, här är hon istället liten som ett knappnålshuvud i ett stort mönster, där man får leta efter sammanhang och detaljer. Precis som i en bild av Henri Roussau är det inte säkert att du på en gång ser tigern, lejonet, apan, räven eller vad som nu lurar i bilden.

Marc Martins specialitet är mönster och motiv hämtade från naturen. Han har redan hunnit bli en av Australiens mest uppmärksammade illustratörer och 2013 vann han Crichton Award for Children's Book Illustration. Originalen till sina bilderböcker gör Marc Martin för hand så långt som möjligt – materialet i En flod är en blandning av blyerts, gouache och kritor – och sedan är bearbetas bilderna digitalt.

Magiskt myller av organiska former

Marc Martin har själv beskrivit sitt bilderboksskapande som sin första stora kärlek. Det märks. Det lustfyllda utforskandet av naturen och dess olika landskap och villkor återkommer i bok efter bok. I bilderboken En flod finns ett magiskt myller av organiska former, men också ett hot mot naturen som synliggörs subtilt och utan pekpinnar.
Det är precis som i den gamla Björn Skifs sången: Härligt, härligt, men farligt, farligt!
Helhetsintrycket av denna bilderbok är en magisk känsla, som man vill surfa på så länge som möjligt.
En flod är en bok full av stora uppslag och lite text. Stora drömmar och små detaljer. En bok om att drömma, och en bok att drömma till.

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen