Litteratur: Melker Garay - En tindrande natthimmel - Tidningen Kulturen
Melker Garay

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En tindrande natthimmel: betraktelser som öppnar upp för tankar och samtal

Den svensk-chilenske författaren, Melker Garay (f. 1966) intresserade sig tidigt för de existentiella frågorna som kommit att dominera hans författarkarriär sedan debuten 2008 med ”Kyrkvaktmästarens hemliga anteckningar”. Redan som barn undrade han ofta över tanken bakom hela skapelsen och senare kom också andra tankar om människans förhållande till sin plats i den allmänna världsordningen.


"En tindrande natthimmel" kräver, trots sitt bedrägligt enkla upplägg, flera omläsningar och de existentiella frågor som författaren ställer i slutet av flera av sina betraktelser kräver eftertanke och ett eget ställningstagande från läsarens sida.
Melker Garay
En tindrande natthimmel
ISBN: 9789187685927
Förlag: Norlèn & Slottner

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


Melker Garay

Melker Garay

Melker Garays texter har alltid präglas av hans starka vilja att förstå människan i hennes relation till sin samtid och de korta, pregnanta betraktelserna i hans nya bok "En tindrande natthimmel" är inget undantag från regeln. I de femtio vackert avskalade texterna behandlar han flera olika ämnen inom samma område och hans ansats till att göra sin bild av tillvaron mer begriplig fungerar alldeles utmärkt. Melker Garay har lyckats med att skriva en högst tankeväckande bok som innehåller flera viktiga frågeställningar som borde intressera varje seriöst tänkande nutidsmänniska.

"En tindrande natthimmel" inleds med två betraktelser över människans oändliga ensamhet och de ordlösa avstånd som ofta uppstår människor emellan . Skrivandet upplever Melker Garay som ett försök att fylla ensamheten med ord, men han ställer den viktiga frågan om det nödvändiga i att aldrig känna av ensamheten.

Den kanske i stället är nödvändig för att vi ska kunna behålla någonting okränkbart och oåtkomligt för oss själva, en kärna som kan bevaras oförstörd och hindra oss från att ödelägga det som kallas för vår innersta själ. Ensamhet är ju ingenting som direkt uppmuntras av vår nästan hysteriskt socialt inriktade samtid och det känns skönt att någon pekar på den nytta som faktiskt kan finnas i en viss tillbakadragenhet. Det är ju ingen slump att munkar och nunnor sedan långt tillbaka har valt att dra sig undan för att söka efter något man bara kan hitta i ensamma betraktelser av världen.

Boken fortsätter i samma insiktsfulla filosofiska anda och Melker Garay lyckas med att ta upp mycket av det som kommit att prägla vår fragmentariska och förvirrande samtid, som till exempel en destruktiv önskan att se olikheter mellan människor i stället för likheter och den ytliga syn på ett meningsfullt liv som tyvärr så ofta tar över i media och i det offentliga livet.

"En tindrande natthimmel" kräver, trots sitt bedrägligt enkla upplägg, flera omläsningar och de existentiella frågor som författaren ställer i slutet av flera av sina betraktelser kräver eftertanke och ett eget ställningstagande från läsarens sida. En av mina favoriter bland betraktelserna är "Små buketter av liljekonvalj" som på ett enkelt sätt illustrerar hur människans tidiga ambitioner förvandlas med tiden och hur man utan att märka det kan förpassas till en undanskymd plats i livet som man kanske aldrig hade förväntat sig.

Jag hade stor behållning av "En tindrande natthimmel" och Melker Garays elegant formulerade frågeställningar och detta är definitivt en bok som jag rekommenderar till alla som vill ägna lite tid åt att granska sig själva och sin plats i världen. Gärna bekvämt inbäddade i några timmar av självvald ensamhet.

Elisabeth Brännström

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen