Litteratur: Jimmy Liao - Färgernas ljud - Tidningen Kulturen
Detalj från omslaget

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ett magiskt och poetiskt äventyr “Underground”

“Vilken tur man har
som inte så noga vet
i vilken värld man lever.”
Med detta citat inleder Jimmy Liao sitt nya bilderboksäventyr Färgernas ljud. Man skulle också kunna sammanfatta boken med orden: Vilken tur vi läsare har, att Jimmy Liao inte så noga vet, i vilken värld han lever.


På svenska finns Stjärnenatt och Skogens hemligheter och nu även Färgernas ljud från förlaget Mirando Bok, som redan gjort sig känt för att hitta guldkorn från hela världen och presentera för den svenska publiken
Jimmy Liao
Färgernas ljud
ISBN: 9789198139693
Översättning: Anna Gustafsson Chen
Förlag: Mirando Bok

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


Detalj från omslaget

Detalj från omslaget

Färgernas ljud är ett slags modern Alice i Underlandet saga, där en femtonårig flicka som förlorar synen ser allting desto klarare. Som följeslagare på vägen har hon en oemotståndligt vit hund (inte en vit kanin) som mest av allt liknar en golvmopp med ögon och öron.

Alice in Wonderland hette i en tidig upplaga Alice's Adventures Underground och här utspelar sig äventyren bokstavligen "Underground" - Huvudpersonen och den vita hunden tar sig runt med hjälp av "the underground" --- alltså tunnelbanan.

Tänk om tunnelbanan går över (eller rättare sagt under) hela Jorden! Flickan hoppar av där det passar henne och kan simma med delfiner, åka i en svanformad båt eller plocka vackra äpplen i ett träd där det bor en välkomnande rosa gris.

Vad är på riktigt och vad är fantasi? Det är inte viktigt. Det viktiga är bilderna.

Orden "magisk" och "poetisk" överanvänds när det gäller bilderböcker idag. Det här är en helt magisk och poetisk bok i ordens mest färgstarka och ursprungliga betydelse. Färgernas ljud är ett sublimt konstverk, en allåldersbok där varje uppslag är ett äventyr.

Jimmy Liao är en mångfaldigt prisbelönad bilderboksskapare från Taiwan. I sitt hemland är han högt älskad och i det närmaste kultförklarad och på sitt cv har han ett fyrtiotal bilderböcker. På svenska finns Stjärnenatt och Skogens hemligheter och nu även Färgernas ljud från förlaget Mirando Bok, som redan gjort sig känt för att hitta guldkorn från hela världen och presentera för den svenska publiken. Till exempel den oemotståndliga bilderboken Sabelles röda klänning, vilken har belönats med årets IBBY-pris, som kommer att delas ut under Bokmässan i Göteborg 2016.

Färgernas ljud är en underbar, poetisk, magisk resa. En unik upplevelse och en bok som alla skulle unna sig att drömma om och drömma till.

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen