Litteratur: Pia-Kristina Garde - Karin Boye: nycklar och samtal - Tidningen Kulturen
Pia Kristina Garde-Foto Rose-Marie Goodwin

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

” Mycket är hemligt och dunkelt och farligt”

Många är de som ägnat mycket tid och möda åt Karin Boyes liv och skrivargärning, men någon mer passionerad efterforskare än Pia-Kristina Garde är nog svår att finna. För många år sedan drömde Garde en dröm – att skriva tre böcker om Boyes liv – och det är denna dröm som nu fullbordas i och med hennes senaste bok Nycklar och samtal som ges ut av ellerströms förlag.


Stilistiskt brottas intervjuerna med problem som har med samtalsformen att göra, men det hela lyfter två snäpp i de texter som rör sig kring efterforskningarna. Här visar hon prov på en personligt hållen prosa med flyt och nerv. Det lovar gott inför en utlovad fjärde bok (!) om Boye från Gardes penna.
Pia-Kristina Garde
Karin Boye: nycklar och samtal
ISBN: 9789172474512
Förlag: ellerströms

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


Pia Kristina Garde-Foto Rose-Marie Goodwin

Pia Kristina Garde-Foto Rose-Marie Goodwin

I Nycklar och samtal, som följer upp en fotobok och en brevbok om Boye, återges intervjuer som Garde gjort med människor som på något sätt kommit i kontakt med Boye när hon var i livet. Släktingar, bekanta från studenttiden i Uppsala och andra. Och visst finns det att berätta. Karin Boyes liv var, om nu någon missat det, en opera.

Från den borgerliga uppväxten till studietidens socialism, den för Boye sexuellt frigörande psykoanalysen, andligheten, dikterna, romanerna och romanserna som slutar i en trefald tragedi sommaren 1941 då Boye och två av hennes närmaste dör, två för egen hand och en i cancer.

Det är inte någon forskningsuppgift som Garde gett sig in på med sin entusiasm och hängivenhet (som nuddar vid det osundas gräns). Hon har till och med sökt upp den ambulansförare som hämtade Boyes kropp från skogen. Och även den präst som genomförde hennes begravningsgudstjänst.

Är det verkligen relevant? Lägg till detta att intervjuerna handlar om sådant som ligger flera decennier bak i tiden återberättat av gamla människor så är resultatet en underlig bok som nog kan intressera somliga, kanske de som gillar privata snaskigheter om kändisar eller devota Boye-fans.

Stilistiskt brottas intervjuerna med problem som har med samtalsformen att göra, men det hela lyfter två snäpp i de texter som rör sig kring efterforskningarna. Här visar hon prov på en personligt hållen prosa med flyt och nerv. Det lovar gott inför en utlovad fjärde bok (!) om Boye från Gardes penna.

På det senaste har ett flertal biografier skrivits om och kring Karin Boye, lägg till det fan-fiction och litterära fantasier kring hennes liv. Själv föredrar jag hennes egna verk.

Eller för att låta Boye själv tala från graven, med några rader ur debutsamlingen Moln: Mycket är hemligt och dunkelt och farligt./ Bäst att bära det vördsamt och varligt.// Bäst är att tryggt på det hemliga tro/ utan att peta på frön som gro.

Calle Flognman

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts