Litteratur: Bengt Nyström & Peter Stenberg -Rörstrands serviser Dekorer och modeller under 290 år - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Att duka med skönhet och i tradition

Ny reviderad och utökad jubileumsutgåva


Boken bygger på ett gediget forskningsarbete i fabriksarkivet, av både priskuranter och dekorböcker. Ingenting saknas, här finns både en förteckning på formgivare och en keramisk ordlista.
Bengt Nyström & Peter Stenberg
Rörstrands serviser Dekorer och modeller under 290 år
ISBN: 9789173318051
Förlag: Carlssons

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


 

I generationer, i århundraden har bordsserviser gått i arv, det går lätt att komma ihåg hur det var; moster Kajsas soppterrin i blått och vitt, med inspiration från Holland och den enkla vardagsservisen efter morbror Acke med en sparsmakad dekor i rött och vitt i ett stiliserat mönster, med anor i Frankrike.

Inte nog med det, utan även högar av minnestallrikar och jultallrikar, som efter uppackningen, hamnade i ett skåp och aldrig mera togs fram. Traven växte och glädjen var konstant likgiltig.

Namnen var kända, det var Rörstrand, Gustavsberg eller något kungligt danskt märke, som jag både har glömt och förträngt.
Detta är en uppslagsbok, som presenterar Rörstrands rika produktion under 290 år, du kan följa utvecklingen av både servis – och tallriksdekorer från 1720 – talet och framåt, det är ett imponerande och storstilat arbete. Det är naturligtvis främst för särskilt intresserade, men även som vanlig brukare, har du glädja av att bläddra, gång på gång och möta minnen av tallrikar med både med Birger Jarl och Anders Zorn, liksom ett otal blommor och djur.

Särskilt intressant är den första tiden i fabrikens historia, med val av läge, influenser utifrån och detta att namnet Rörstrand har med vassrör att skaffa.
Boken bygger på ett gediget forskningsarbete i fabriksarkivet, av både priskuranter och dekorböcker. Ingenting saknas, här finns både en förteckning på formgivare och en keramisk ordlista.

Det är en vacker bok.

Bo Bjelvehammar

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen