Litteratur: Olika författare - Dock-ument anti-logi - Tidningen Kulturen
Chrlotte Qvandt läser ur anti-logi. Foto Peter Nyberg.

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Färgstark feministisk antologi ger ut texter och bilder på gränsen till sammanbrott

I förordet till antolgin Dock-ument anti-logi beskriver beskriver redaktörerna Anna Riisager, Moa Schulman och Anna Lindberg sitt kollektiva förlag Dockhaveri, som en" ideell organisation av arbetsmyror och fattiglappar som strävar efter att arvodera alla medverkande".


Dockhaveri vill inte vara ett enväldigt förlag som strävar efter att godkänna eller underkänna manus. Istället vill man bjuda in skapande feminister som kan vara med och påverka urvalet i antologin och bidra till att skapa en plattform för samtida feministisk kultur.
Olika författare
Dock-ument anti-logi
ISBN: 9789187183195

Förlag: Dockhaveri.

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


Chrlotte Qvandt läser ur anti-logi. Foto Peter Nyberg.

Chrlotte Qvandt läser ur anti-logi. Foto Peter Nyberg.

Dockhaveri vill inte vara ett enväldigt förlag som strävar efter att godkänna eller underkänna manus. Istället vill man bjuda in skapande feminister som kan vara med och påverka urvalet i antologin och bidra till att skapa en plattform för samtida feministisk kultur.

Just skapande är det första jag tänker på när jag får den ganska stora, maffiga antologin i handen. Omslaget är färgstarkt och ambitiöst utformat och lockar till läsning direkt. Jag blir inte heller besviken när jag öppnar boken. Dock-ument anti-logi är en rätt så fascinerande volym och de självutnämnda arbetsmyrorna och fattiglapparna har verkligen gjort sitt bästa för att samla texter och bilder som samverkar utmärkt med varandra och bildar ett feministiskt kontext där nästan ingenting saknas.

Här finns allt från tjusiga, ofta kontroversiella, illustrationer till texter som trots olikheter i form och innehåll ändå följer en röd tråd som löper genom hela antologin. Ingenting har lämnats åt slumpen och de medverkande författarnas och konstnärernas lägsta nivå är hög. Den här samlingsvolymen går att läsa rakt igenom som ett slags sammanhängande enhet, men det går lika bra att plocka ut enstaka prosastycken eller dikter eftersom de flesta är välskrivna och passar utmärkt även utanför bokens direkt feministiska perspektiv.

Jag har flera favoriter i den här volymen som jag mer än gärna återvänder till, Lina Hagelbäcks "Guldrosa sysslor med stänk av kräldjur" och Jenny Homqvist & Anna Nygrens snyggt illustrerade "Tack för en underbar ridtur Dixie", med många flera. Om jag har någon liten invändning när det gäller Dock-umentation gäller det bristen på författarpresentationer. De flesta av de medverkande är såpass bra att jag gärna hade läst lite bakgrunds-information.

Bra jobbat, alltså! Dockhaveri har definitivt lyckats med sin ambition att ge ut en antologi som "tar på sig för stora kläder, sitter på för HÖGA HÄSTAR, har för rött läppstift, för PLASTIGA PLATÅSULOR och för ALLVARLIG BLICK." Allt det här finns med och mycket, mycket mer.

Elisabeth Brännström

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen