Litteratur: Jan-Ewert Strömbäck -Upp till kamp. Historien om Första Maj i Sverige och USA - Tidningen Kulturen
joe hill

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En vitbok om en röd rörelse

Man tror sig enligt det angivna konceptet ta del av en enkel text som ytligt betraktar en lång och komplicerade historia men upptäcker snart att texten är inriktad på viktiga essenser och direkta väsentligheter sammanställda med god överblick och kunnig koncentration


Som journalist har han genom sina verksamma år inom ämnen som arbetsmarknad och arbetsmiljö kommit att intressera sig för frågorna. I detta anslag tar han upp en fråga som ställs till honom särskilt frekvent under senare år:"Finns det verkligen någon arbetarklass i dag?".
Jan-Ewert Strömbäck
Upp till kamp. Historien om Första Maj i Sverige och USA
ISBN: 9789170535413
Förlag: LL-förlaget

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


joe hill

joe hill

I denna bok berättas om vad Första Maj är och hur och varför detta viktiga datum för arbetarrörelsen kom till. Att upptakten skedde i slutet av 1800-talet i USA närmare bestämt i Chicago och hur idéerna spreds bland annat till Sverige.
Jan-Ewert Strömbäck besöker torget Haymarket Square i Chicago med monumentet som visar några arbetare som står intill en vagn och håller i sina verktyg. Det är rest till minnet av Haymarketmassakern och de som dog då. Staten avrättade fyra arbetare genom hängning efter händelserna.

Deras namn är inristade på monumentet: Adolph Fischer, George Engel, Albert Parsons och August Spies.
Strömbäck skriver:
"På kyrkogården Waldheim Cemetery i Chicago finns ett annat berömt monument. Längst fram på det monumentet står en staty av en stolt kvinna. Hon tittar framåt mot framtiden med ett svärd i handen. Arbetare som protesterade blev jagade av polis, ibland blev arbetare skjutna. Andra arbetare blev till och med dömda till döden. Några av arbetarna som dog ligger begravda på kyrkogården bredvid monumentet. Det var den enda kyrkogården som ville ta emot resterna av de döda kropparna."

Dessa händelser utgjorde upptakten till Första Maj-rörelsen.
I det lättlästa konceptet som boken är anmält i kan man på ett enkelt sätt få sig förklarat en mängd komplicerade spörsmål. När Jan-Ewert Strömbäck går igenom hur Chicagoarbetarna en gång i tiden inledde denna tradition och man följer vad som ledde till att de demonstrerade blir det fördjupningar på det opretentiösa sätt som Strömbäck genomgående hanterar ämnet. Han reser frågor kring och om förstamajfirandet och berättar också om egna erfarenheter.
Strömbäck nämner att han fått frågan: "
"Varför är du intresserad av arbetare?"

Som journalist har han genom sina verksamma år inom ämnen som arbetsmarknad och arbetsmiljö kommit att intressera sig för frågorna. I detta anslag tar han upp en fråga som ställs till honom särskilt frekvent under senare år:"Finns det verkligen någon arbetarklass i dag?".

Strömbäck säger:
"Skulle industriarbetare vara något främmande folkslag? Som sällsynta fåglar?"
När man öppnar denna bok och enligt det föranmälda konceptet tror sig ta del av en enkel text som ytligt betraktar en lång och komplicerade historia upptäcker man att texten är inriktad på viktiga essenser och direkta väsentligheter i ämnet och snart vecklar ut sig till ett faktaspäckat och genomintressant dokument sammanställt med god överblick, kunnig koncentration på de viktiga huvudlinjerna, årtalen och personerna.
Strömbäck tar fram historiska personligheter och också nutida sådana som betytt något eller övat inflytande på fackföreningsrörelsen i allmänhet och första majfirandet i synnerhet och på dess idéutveckling. Som till exempel Joe Hill, Karl Marx, kvinnor som Maria Sofia Magnusdotter som utvandrade till USA 1888 där hon arbetade på fabriker i Chicago och började arbeta fackligt eller liberalen Kerstin Hesselgren och många andra.

Han radar upp historiskt betydelsefulla talare inom förstamajrörelsen genom åren som August Palm, Kata Dahlström, Axel Danielsson, Hjalmar Branting, Hinke Berggren. De presenteras utifrån deras olika ingångar i de fackliga och arbetarpolitiska leden.
Historiskt viktiga datum inom arbetarrörelsen anges som till exempel Sundsvallsstrejken 1879 och demonstrationen och skotten i Ådalen 1931 men också samarbetsavtalet i Saltsjöbaden 1938 där den så kallade svenska modellen på arbetsmarknaden stadfästes.

Ett kapitel avhandlar Mänskliga rättigheter världen över. Också kampen mot apartheid i Sydafrika och Rhodesia, och andra historiska anhalter som till exempel studentupproren 1968.
Jan-Ewert Strömbäck avrundar med ett slutord under rubriken Mitt första maj :
"Det händer att man frågar mig vilket politisk parti som jag är med i."

Han lämnar frågan ganska öppen:
"Det är frågorna om de mänskliga rättigheterna
som bestämmer vem som får min röst:
yttrandefrihet, åsiktsfrihet, strejkrätt,
mötesfrihet och medbestämmanderätt.
Det parti som följer mitt program
får min röst."

Jan-Ewert Strömbäck, född 1949 i Virserum i Småland, författare och journalist. Började författarbanan i Wahlström & Widstrands debutantantologier Grupp 75 och Grupp 76 samt med två novellsamlingar. Flera volymer sakprosa om bland annat alkoholfrågor, folkrörelsehistorik, kulturpolitik, arbetsliv och migration. Våren 2016 gav Strömbäck ut sin artonde bok, Upp till kamp. Historien om första maj i Sverige och USA (LL-förlaget).

På LO-kongressen 2012 belönades han av juryn för LO:s kulturpris med ett hedersomnämnande och 10 000 kronor för en nyskriven novell. Även som journalist har Strömbäck ägnat sig åt kultur- och arbetslivsbevakning. Han har varit anställd vid Sveriges Radio, LO-tidningen och Arbetarskydd samt medarbetat som frilans i Svenska Dagbladet, Arbetet, Sekotidningen och andra, främst fackliga, tidningar.

Benny Holmberg

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen