Litteratur: Björn Gustavsson -Mörkret lyser mig - Tidningen Kulturen
Björn Gustavsson

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Glest befolkad bok

Björn Gustavsson är frilansande kritiker och författare och sällar nu Mörkret lyser mig till en ganska lång lista av böcker.


Boken har andra dimensioner också, bland annat en mer existentiell. Diktjaget slänger fram flera stora frågor om liv, död och religion,
Björn Gustavsson
Mörkret lyser mig
ISBN:  9789187285257
Förlag: Megamanus

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


Björn Gustavsson

Björn Gustavsson

Gustavssons fjärde diktsamling är en tämligen tjock volym, om än, åtminstone inledningsvis, glest befolkad av ord. Gustavsson arbetar med stackato, tystnad och tomhet när han lämnar sidorna vita och sprider ut meningarna. Naturen är hans främsta metaforkälla – inte minst vad gäller att använda den som själens spegel.

Förmänskligandet av naturen visar en effektfull projicering av människans inre och gör de gängse gränserna mellan människan och landskapet suddiga. Naturen används dock inte enbart som metafor, utan förekommer också som medel i en önskan att framkalla en specifik stämning. Stämningen i dikterna andas igenkänning, lugn och stillhet.

Årstidens växlingar följs och diktjaget och duet verkar samverka i harmoni. Gustavsson har producerat något så ovanligt som en konfliktfri diktsamling, sprungen ur ett slags nöjdhet. Därmed inte sagt att den är utstrålar lycka eller sorgfrihet, bara att sorgen och melankolin som beskrivs glider förbi friktionsfritt och saknar innerlighet.

Mot slutet tappar poeten sin fåordighet och byter delvis tonart. Texten blir mer berättande och ett par dikter faller väl långt utanför bokens övriga stil. Även ett par stycken som mer liknar aforismer slinker med och ger samlingen ett lite spretigt intryck.

Ojämnhet präglar tyvärr den här diktsamlingen och möjligtvis hade en hårdare redaktör kunnat vaska fram ett par guldkorn och höja helhetsintrycket. För visst finns här någonting – det gäller bara att hitta det. Gustavsson har ett bra språk och i synnerhet är det lätt att uppskatta just naturdiktningen, där man kan se innovativa formuleringar.

Boken har andra dimensioner också, bland annat en mer existentiell. Diktjaget slänger fram flera stora frågor om liv, död och religion, men det träffar aldrig riktigt rätt. Texten blir grunt filosofisk och lider understundom av för höga anspråk. Förutom naturmetaforiken tar sig dikterna bäst ut när de är mer obegripliga – då de aningens höljda i dunkel inte alls lider av övertydlighetens tunga ok.

Sofie Niemi

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen