Litteratur: Dhmnpss Aeouy - Deontologi - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Riv ner, gör plats för en ny skön värld

Serie: Kollektivets Självorganisering ; Jag tänker redan när jag tar upp denna rosa bok med titeln Deontologi, vem riktar sig boken till? Titelns torra filosofiska begrepp som med en lekmannaterm kan kallas pliktetik kan sägas handla om hur handlingar ansluter till regler och ställer frågor om handlingars bör. Kant dyker förr eller senare upp i diskussionerna. Vad menas då här med begreppet? Bokens inledning ger en ganska bra bild av vad boken rymmer:


Kollektivet målar tillsammans med omväxlande poesifragment och filosofiska prosastycken upp en romantisk postkapitalistisk utopi, en bättre värld att kontrastera mot den föreliggande, som ideal att sträva mot eller som möjlighet att spegla sig i. En befriad värld.
Dhmnpss Aeouy
Deontologi
ISBN: 9789185747573
Förlag: Styx

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


 

"Under våren 2014 gick Styx förlag ut med ett deontologiskt upprop. Vi ville samla in material för att kunna svara på tre frågor: Vart vill vi? Var är vi? Hur ska det gå till? Uppropet var öppet och allmänt. [...]Vi ville undersöka vilka röster som fanns där ute och höra vad de hade att säga. Dock insåg vi snart att ambitionen att göra en traditionell antologi av dessa texter var oförenlig med, vad vi insåg vara, projektets egentliga mål: att kartlägga och etablera utgångspunkterna för en värdig framtid. [...] Vi valde att gräva, analysera, klippa och experimentera. Denna bok är resultatet av detta arbete. [...] Boken består av tre delar [...] Den första delen handlar om framtiden. Den kartlägger viljan och hoppet. Den andra delen handlar om samtiden. Den identifierar vad som hindrar och håller oss tillbaka. Den tredje delen försöker erbjuda en lösning."

Bågen är alltså hårt spänd mot målet "alla levande varelsers gemensamma frigörelse". Pseudonymen Dhmnpss Aeouy står här för det kollektiv som bidragit i boken, där bland andra Hanna Riisager, Niclas Nenzén och Leif Holmstrand märks. Kollektivet målar tillsammans med omväxlande poesifragment och filosofiska prosastycken upp en romantisk postkapitalistisk utopi, en bättre värld att kontrastera mot den föreliggande, som ideal att sträva mot eller som möjlighet att spegla sig i. En befriad värld.

Framställningen av denna sköna nya värld är poetisk och politisk i bemärkelsen att den uttrycker viljor till radikal strukturell förändring som dessutom innebär ett radikalt annat sätt att språka. Neologismer anlitas flitigt för att desorganisera, ja närmast vandalisera det språk som med sin inneboende tröghet står i vägen för radikal social förändring. I denna desorganisering frigörs råmaterial för nya mönsterbildningar. Oordningen blir destruktiv för befintliga mönster men rymmer obegränsade utvecklingsmöjligheter.

Resultatet är kalejdoskopiskt tankeintressant men en aning ofärdigt. Ett 'de' som dyker upp fem i tolv för att tillföra en plötslig juvenil antagonism stärker inte framställningen. En paradoxal förtjusning för det återkommande ordet kristall stör mig också, i den mån det alls går att kritisera ords innebörder inom en saboterad språkstruktur. Typografin är ful. Jag anar att det gått lite väl fort mot slutet av en arbetsprocess som dragit ut på tiden. Och på frågan om vem boken vänder sig till landar jag i svaret, den som ser skärvorna som möjlighet hellre än ett förlorat helt.

Not

Titeln ingår i en bokserie som kallats Kollektivets självorganisering, en serie som enligt förlaget tar upp "människor och rörelser i nuets kris". Tidningen Kulturen har tidigare recenserat en annan titel i denna serie, se http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-

Calle Flognman

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts