Litteratur: Agatha Christie -Mordet i prästgården - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Miss Marples första mordfall i St Mary Mead

“Jag hade just slutat skära för av den kokta oxbringan (ovanligt seg förresten) och när jag åter satte mig sade jag något som egentigen var synnerligen olämpligt med hänsyn till mitt prästerliga kall. Jag påpekade nämligen att den som mördade överste Protheroe skulle göra världen en stor tjänst.”


 

Man vet inte heller om Miss Marples singelskap är självvalt eller påtvingat (för att hennes livs kärlek dog), man vet bara att Miss Maple är väldigt nöjd med sitt liv och väldigt positiv - och att hon alltid väntar sig det värsta av alla andra.
Agatha Christie
Mordet i prästgården
ISBN: 9789188171788
Översättning: Vanja Lantz
Förlag: Bookmark förlag

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


 

Är berättaren skyldig?

Prästen får mer än en gång anledning att ångra sina förflugna ord. Överste Protheroe hittas nämligen död i prästgården, skjuten på nära håll med pistol, medan han satt och skrev vid prästens skrivbord. Det är en stor skandal i den lilla idylliska byn St Mary Mead. Och det verkar som att inte bara prästen, utan hela byn, är glad att överste Protheroe är ur vägen.

Alla är misstänkta. Alla visste var vapnet fanns. Alla spionerar på alla och rapporterar om allt ovanligt --- och när ett mord sker, verkar allt vanligt också ovanligt!

Te och skandaler

Samtidigt fortsätter det vanliga livet med "te och skandaler klockan fem" som prästfrun så träffande uttrycker det. Hon är inte så förtjust i de observanta gamla tanterna, som ofta kan vara giftiga och slår huvudet på spiken.

Prästfruns sällskap till teet är med hennes egna ord: "Mrs Price Ridley, Miss Wetherby, Miss Hartzell och den där förfärliga Miss Marple."

Prästen tycker själv om Miss Marple, "hon har i alla fall ett visst sinne för humor", men prästfrun är snarare rädd för Miss Marple "hon vet alltid precis allting som händer - och drar de allra värsta slutsatserna".

Den där förfärliga Miss Marple

Så introduceras Miss Marple i världslitteraturen. Som en av många "Missar" som gillar te och skvaller och stickning, men smartare, mer humoristisk och farligare än de andra damerna.

Anade Agatha Christie vilken succé hon hade i händerna när hon uppfann miss Marple? Publiken älskade henne. Det blev elva romaner och tre novellsamlingar med den stickande, skarpsynta amatördetektiven från St Mary Mead.

Sällsynt nöjd med att vara singel

Idag analyserar litteraturvetare ofta Miss Marple med den utgångspunkt att hon är en av få, eller möjligen den enda, kända kvinnliga litterära karaktären som är singel och som är nöjd med sitt singelliv. Hon är en "Miss" som inte är på jakt efter någon karl, vilket är ovanligt i den tidens litteratur, men även idag verkar det vara obligatoriskt oavsett genre att en kvinnlig huvudperson ska ha en partner eller vara på jakt efter en.

Man kan invända att karaktärer som Mma Ramotswe och Isabelle Dalhousie (båda kvinnliga deckare skapade av Alexander McCall Smith) var lyckliga singlar, men även de gifte sig så småningom.

Miss Marple har som sagt blivit en kvinnosakssymbol. Varför kan inte fler litterära karaktärer få vara lyckliga singlar? Speciellt idag när det finns fler singelhushåll än någonsin?

Men läser man Mordet i Prästgården ser man att Miss Marple är inte ensam om att vara en "Miss" i St Mary Mead - det finns massor av "Missar" som påtar i sina trädgårdar, spionerar på grannarna och stickar.

Storbritannien hade varit med om flera stora krig, det största av dem "det stora kriget" (som senare kallades det första världskriget) som lämnat den manliga befolkningen starkt decimerad och resultatet blev en eller två generationer med många "missar" som aldrig gifte sig och som aldrig blev vana att foga sig under någon man. Alla "missarna" i Mordet i Prästgården är mycket självsäkra, har skinn på näsan och skäms inte för att ta ordet utan att försynt räcka upp handen. Prästen får inte en syl i vädret.

Miss Marples fästman "dog i kriget"

Vissa Miss Marple filmatiseringar antyder att hennes fästman dör i första världskriget (det verkar vara ett något sent krig att välja, men Miss Marple har en obestämd mogen ålder i alla böcker, i decennium efter decennium) och det är därför hon är singel - hennes hjärta har blivit krossat. Det finns inga ledtrådar till en sådan historia när man läser Miss Marple böckerna. Det ges ingen förklaring och Miss Marples liv behöver inte förklaras. Man får läsa genom raderna och lära känna henne genom andra karaktärer och vad de gör och säger.

Man vet inte heller om Miss Marples singelskap är självvalt eller påtvingat (för att hennes livs kärlek dog), man vet bara att Miss Maple är väldigt nöjd med sitt liv och väldigt positiv - och att hon alltid väntar sig det värsta av alla andra.

Miss Marple vet att hon är smart

Ett av de roligaste Miss Marple citaten finns med i Mordet i Prästgården. Det är när Miss Marple citerar sin farmors syster Fanny: "De unga tror att de gamla är dumma, men de gamla vet att de unga är dumma!"

I en värld präglad av åldersdiskriminering, och singeldiskriminering, kan det vara bra att lyfta fram den kavata Miss Marple. Hon ber inte om ursäkt vare sig för att hon är singel eller för att hon är gammal. Hon och de andra "missarna" i Mordet i prästgården anser att de har rätt att ta plats. Och de har det. Med ålderns rätt har de också rätt att ha rätt. Miss Marple visar gång på gång var skåpet ska stå.

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts