Litteratur: Tommy Wieringa - Det här är namnen - Tidningen Kulturen
Tommy Wieringa Foto Merlijn Doomernik

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Benny Holmberg

Med den fiktiva staden Michailpol som skärningspunkt bygger Tommy Wieringa upp en mångbottnad historia som äger moraliskt djup och ställer de eviga frågorna om hur vi handskas med våra medmänniskor och var våra liv egentligen tar sin väg


 

Fem män, en kvinna och ett barn irrar runt i en till synes outtröttlig villfarelse, men "egentligen hade de inte längre några tydliga föreställningar om varför de varje dag återupptog färden"
Tommy Wieringa
Det här är namnen
ISBN: 9789173377423
Översättning Joakim Sundström
Förlag: Brombergs

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


Tommy Wieringa  Foto Merlijn Doomernik

Tommy Wieringa Foto Merlijn Doomernik

Utmed två vägar vandrar denna berättelse. Den ena tar sikte genom en liten frusen grupp flyktingars evighetsvandringar över oändliga fält av tomhet i sökandet efter skydd. Den andra via polischefen Pontus Begs vandring i tanken, på stället, i nutid och bakåt för att hitta och verifiera vad det är för arv han egentligen bär. Dessa tanke- och berättelsevägar möts när den hårt ansatta flyktingspillran når staden Michailpol där Pontus Beg är polischef.
För flyktingarna gäller sökandet inte bara konkreta mål som stillandet av hunger och törst, tillgång till tak över huvudet och vila utan också i det längre perspektivet efter tillgång till identitet och människovärde.

"Deras fötter släpade i sanden. Det var ett oöverskådligt landskap som de genomkorsade. Framför dem var terrängen exakt likadan som bakom dem, till höger var den precis densamma som till vänster. Det fanns inga andra riktmärken på stäppen än himlen ovanför deras huvuden och marken under deras fötter. Bakom dem suddades fotspåren snabbt ut. De var förbipasserande, de lämnade varken avtryck eller minnen efter sig"

Fem män, en kvinna och ett barn irrar runt i en till synes outtröttlig villfarelse, men "egentligen hade de inte längre några tydliga föreställningar om varför de varje dag återupptog färden"

Det borde finnas ett hopp någonstans att hitta i deras situation, att det ges små vinkar om att snart så, men som betraktare av denna lilla människosamlings ansträngningar blir man konfunderad över hur människan, trots tröstlöst läge, oavsett att oändliga vidder av karga, ogästvänliga fält breder ut sig, vid varje ny dag efter ännu en lång marsch föregående dag- ändå finner vägen till hoppet. Att idag enligt enstaka fynd de gjort på sina eviga vandring, åter orka föreställa sig att det kan skönjas ett mål:
"Det fanns alltså människor någonstans"

För Pontus Beg äger det egna sökandet efter drägligt liv relevans. Men också sökandet efter sin identitet, sitt ursprung, ett letande som kantas och garneras av vardagligheter i den korrumperade staden.

Wierings komiska ådra glimtar här och var. Som i skildringen av hur Beg lever ihop med hushållerskan Zita i vars hushållsarbete också ingår nattarbete i polischefens säng:"Zita levde enligt kvinnors järnhårda levnadsordning. Hon arbetade hårt, hon tolererade inga dumheter. Nätterna med Beg betraktade hon som en förlängning av hushållssysslorna - att damma, torka golv, bereda måltider, tvätta kläder, stryka och laga hans slitna skjortor och uniformer."

I den fiktiva staden Michailpol någonstans på den ryska stäppen bygger Tommy Wieringa upp denna mångbottnade historia som äger moraliskt djup och ställer eviga frågor om hur vi handskas med våra medmänniskor och var våra liv egentligen tar sin väg.

Symboliken, härledningarna och syftningar till dagens flyktingsituation är naturligtvis där och också till gammaltestamentliga uttåg och andra folkvandringar.
Staden Michailpol och dess oegentligheter är en stiliserad karikatyr av det gamla sovjetsystemet med dess korrumperade inälvor.

Polischefen Pontus Beg hanterar sitt liv så gott det går där han bor i utkanten av staden och ingår i den korruptionskultur som bland annat den lokala polisens avgifter uttrycker. Man höstar helt enkelt in böter 'kontant på plats' av bilister under förespeglingar att annars hamnar de i rättsmaskineriet. De inhöstade summorna fördelas inom poliskåren efter grad och ställning.

Det är en fängslande berättelse där tankelänkar till dagens flyktingdramatik verkar. Det är när en liten frusen spillra till flyktinggrupp dyker upp i staden och påkallar uppmärksamhet som allt ställs på sin spets och frågor om moral och medmänsklighet aktualiseras.

Tommy Wieringa född 1967 prisbelönad författare med ett flertal hyllade romaner. Detta är den första som översatts till svenska.

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts