Litteratur: Alma Kirlic - Kvinnan i lägenheten - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Försåtligt enkel och djupt eftertänksam.

Alma Kirlic (1977) är poet och författare, född i Bosnien. Tidigare har hon gett ut romanen En svensk kändis. Kvinnan i lägenheten publiceras av Tidskriften Brevnoveller, och är den tjugoandra kortnovellen som tidskriften ger ut. Det är ett lovvärt initiativ som slår ett slag för det lilla formatet.


Kirlics prosa är försåtligt enkel och djupt eftertänksam. Det finns en genomgående skärpa, ett synande av egna och andras svagheter.
Alma Kirlic
Kvinnan i lägenheten
ISBN: 9789187257124
Förlag: BrevnovellerVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Kirlics berättelse berör ett cirklande kring vardagens rutiner. Som så många andra skildringar av vardagslunk och tristess är en stor del av narrativet förlagt till ett kontorslandskap: en symbol för det anonyma och rutinmässiga. Parallellt med huvudberättelsen löper även en annan historia.

Berättarjaget existerar i en faktisk och inbillad limbo. Den inre dialogen är ofta uppgiven. På jobbet ringer hon människor och ber om personnummer. De flesta som svarar är äldre; en del minns inte sina uppgifter. Hon är ensam. En betraktare, men nästan osynlig för andra. "Det finns inget dramatiskt i min personlighet", konstaterar hon. Om detta är ett uttryck för omvärldens brist på intresse eller jagets självutplåning är ibland svårt att avgöra. För att understryka detta blir hon också misstagen för någon annan – en Marianne.

"Inget dramatiskt", upprepar berättarjaget ett antal gånger. När löpsedeln beskriver hur en kvinna hittats död funderar jaget på hur hennes död skulle ha varit extra tragisk om den varit dramatisk. Det dramatiska blir ett slags botemedel mot apatin, och om dramatik saknas skapar hon den. Hon hittar på berättelser om den bredbente bussgrannen med sminkfläckar på jackkragen, men också om kråkan utanför chefens fönster. Berättandet blir ett sätt att fly konfrontationen, det pinsamma.

Kirlics prosa är försåtligt enkel och djupt eftertänksam. Det finns en genomgående skärpa, ett synande av egna och andras svagheter. I längre utförande hade textens stundtals svamlande karaktär riskerat att bli överväldigande, men i brevnovellens format fungerar den mycket bra. Ett hyperkoncentrerat narrativ.

Alexander Svedberg

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts