Litteratur: Stefan Estby (red) - En lektion för livet. En bok om ett yrke i förvandling - Tidningen Kulturen
Detalj från omslaget

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Vardagens skola på schemat. Låt stå!

Här ges känsliga närbilder av det viktigaste i skolarbetet, mötet mellan lärare och elev när kunskapsöverföring sker, där allt skolprat i högljudda mediesammanhang känns platt och avlägset.


En 'svaghet' i antologin är möjligen den kompakta övervikten för kvinnors bidrag. 33 kvinnor, 6 män. I min okunnighet missar jag kanske att detta faktum är en återspegling av den gällande könsfördelningen i lärarkåren, åtminstone i de lägre årskurserna.

Flera författare
ISBN: 9789172217324
Förlag: En bok för allaVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Detalj från omslaget

Detalj från omslaget

Skolan är ett politiskt slagfält, en tummelplats för populistiska politikers klåfingrighet, en flumpedagogikens absoluta hemvist, en illustration av disciplinens totala upplösning. Ja, många är de vinklingar kring skolan vi hört i dagliga debatter genom åren. Spektakulära eländesskildringar tycks vara legio. Är skolan ett enda stort kaos? Är det så illa?

Alla har vi ett förhållande till skolan och tycker oss kunna presentera de absoluta lösningarna. Vem har inte suttit i en skolbänk! De tvärsäkra råden är många: Mer disciplin, mindre frihet, mer matte, mer kunskapsbaserad undervisning, inga tuggummin, inga mössor! Och skamvrån, med strut, vad var det för fel på den? Och pekpinnen, duger väl till mer än pekdon? Carigulanerven börjar dallra hos många av oss när vi talar om skolan.

De mer eller mindre kvasipedagogiska råden flödar ymnigt i trosvissa rader.
De folkvalda gör sig stora föreställningar om skolan inför varje val eller med anledning av senaste PISA-undersökningen vilken ger kraft och underlag för förslag om hur de önskar förändra skolan, då de - om de är i opposition – alltid anser att den sittande regimen förstört skolan genom att förvandla den till ett veritabelt träsk av lealös slapphet genom att de sjösatt allsköns pedagogiska gottköpsteorier och publikfriande nödlösningar.

Hur är det då? Kan vi någonsin får en rättvis bild av dagens skola? Jag tror att man kommer närmast sanningen om man hör med de som verkligen sysslar med skolan, de som har sitt dagliga dagsverke där, de som sitter i katedrar, skyndar i korridorer, vilar i lärarrum. De som sitter hemma sena kvällar och nätter och rättar prov. De som ängslas inför varje termins slut då omdömen skall skrivas, föräldrar skall mötas och meddelas om just deras barn blivit sett, uppfostrat och fått mer kunskap.

Lärarna, dessa outgrundligt tålmodiga figurer som annars aldrig avhöres får nu komma till tals i antologin En lektion för livet. Stefan Estby med lång och gedigen erfarenhet som lärare har satt samman ett antal textbidrag från aktivt verksamma lärare i daglig tjänst i skolan.

Sådana med ambitionen att erbjuda barnen och ungdomarna kunskapsäpplet och ovillkorligen ser till att denna frukt är färsk. Det är förskolelärare, vanliga lärare och speciallärare som är representerade bland texterna.

Jag läser om hur Margareta Lundkvist som speciallärare jobbade med en särskoleklass för barn med autism och uppmanades av föräldrar att gå en så kallad TEACCH- utbildning och vad gott den medförde av utveckling och möjligheter eller hur Annika Ahlfors utvidgade sitt kollegium via nätet. Och om Lovisa Bondes nära döden-upplevelse i hennes skräckskildring av tiden som nyutexaminerad lärare. Därtill finns många fler illustrativa och gripande skildringar från det dagliga skolarbetet.

Här redovisas allt från enskilda lärares pedagogiska ambitioner över hela skalan av åtgärdsprogram. Här påvisas språkförbistring och pedagogiska nyordningar vid arbetet med att inlemma nyanlända i den svenska skolan. Här finns skildringar av 'den besvärlige eleven' och det lyckliga slutet.

Här gestaltas hur man sjösätter ett vågat pedagogiskt koncept och det går i hamn och den stilla lycka som erfars därefter. Här finns skönlitterära gestaltningar av viktiga händelser ur skollivet och dokumentära redogörelser för en vanlig skoldag när det stora sker i det lilla. Här kan vi läsa om den pensionerade lärarens summering efter många år som lärare. Här skildras i dikt och prosa vardagen i klassrummen. Det är i vissa fall skakande inblickar som erbjudes.

Känsliga närbilder av det viktigaste av allt, mötet mellan eleven och läraren, där allt skolprat i högljudda mediesammanhang känns avlägset och platt. När man här får det viktigaste, den mänskliga närheten mellan lärare och elev där kunskapsöverföringen står i centrum.
I avslutande ord ger skolforskaren Göran Brante en överblick av lärarrollen i förvandling.

En 'svaghet' i antologin är möjligen den kompakta övervikten för kvinnors bidrag. 33 kvinnor, 6 män. I min okunnighet missar jag kanske att detta faktum är en återspegling av den gällande könsfördelningen i lärarkåren, åtminstone i de lägre årskurserna.

Sanningen om tillståndet i skolan har kommit lite närmare genom dessa initierade rapporter.
Stefan Estby har ställt samman en mycket bred flora av textbidrag vilka ger en mångfacetterad bild direkt ur skolvardagen med skildringar av både det lätta och det svåra, det minnesvärda och det föga avundsvärda.

Jag tror att många av oss skulle må bra av att i våra medvetanden pressa in dessa vittnesmål om hur det verkligen förhåller sig därute i klassrummen. Med sin exklusiva utsikt från katedrarna är lärarna de orakel vi bör lyssna till. Sanningen om skolan är en flyktig substans som rör sig likt skimrande impulser i regnbågens alla färger. Stefan Estbys antologi med alla dessa envetna, samvetsgranna lärare är ett gott och brett vittnesmål för en något så när rättvisande gestaltningen av skolvardagen som tar oss närmare en möjlig sanning vid regnbågens slut. Låt stå!

Benny Holmberg

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts