Litteratur: Lia Liqokeli - Så skrattade jättens fru - Tidningen Kulturen
Lia Liqokeli. Foto: Shota Gujabidze

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En kulturgärning

Med mycket originella texter lyfter Lia Liqokeli det vardagsnära och det halsbrytande i samma andetag.


I vissa dikter håller hon sig vardagsnära och påminner i någon mån om Sonja Åkesson.
Lia Liqokeli
Så skrattade jättens fru
ISBN:  9789186175474
Översättare: Manana Kobaidze och Kristian Carlsson
Förlag: Smockadoll förlagVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Lia Liqokeli. Foto: Shota Gujabidze

Lia Liqokeli. Foto: Shota Gujabidze

Författaren Lia Liqokeli är född 1986 i en bergsby i Georgien. Det låter exotiskt för oss läsande svenskar. Att hon sedan flyttade till huvudstaden Tblisi och utbildade sig till regissör och senare började arbeta med litterär verksamhet är förstås inte lika exotiskt, men man kan förstå att hon krävde utrymme och utblickar.

Texterna är mycket originella. I vissa dikter håller hon sig vardagsnära och påminner i någon mån om Sonja Åkesson. Till exempel när hon skriver om en stol som bryter ett ben, en av de kortare dikterna. Min stol bröt benet i går./ Jag kan inte säga vad jag tänkte på, eller varför jag var så tung./ Sen grät vi hela natten:/ Stolen hade ont i det brutna benet, jag hade ont i den brutna tanken./... Även här närmar hon sig det absurda, vilket hon gärna gör. Som när hon blir kär i en kråka, eller sörjer en död spindel, eller grälar med en citron tills den flyger iväg. I titeldikten blir hon kidnappad av en jätte som hon sedan lever med.

I andra texter excellerar hon i halsbrytande liknelser som aldrig tycks ta slut. Inramningen kan vara högst realistisk och börja med ett möte med en anförvant eller en granne: Min ensamma granne hälsade på mig. Hon är ett hus./ Hon kom längs den gräsbevuxna stigen och i sina fönster höll hon kvällens blåa händer./...Vi satte oss, Vi bredde ut natten som en matta./ Vi hällde upp den bittra, stjärnlösa himlen som i gråresistenta och ljudsäkra glas. ,/ vi fladdrade med axlar och väggar som fjärilsvingar, vi kramades, våra skuggor/ knöts i varandra,/ vi ylade ut hundra vintrar./...

Vissa dikter är långa och stroferna alltid ojämna. Även radlängderna. Bilderna hon skapar gör att en läsare måste vara uppmärksam och tänka efter. Ibland kan det vara svårt att hitta sammanhang men de yppar sig oftast. Det är svårt att beskriva poesins originalitet och rikedom på en komprimerad plats som en anmälan.

Man kan förstå att denna poet är prisbelönt. Även om vi måste läsa henne i översättning som tycks skickligt utförd är det tydligt att hon är en språkekvilibrist. Hon har tilldelats ett prestigefyllt litteraturpris i Georgien och har ständiga kontakter med sina läsare på Facebook. Vid prisutdelningen uppträdde hon i en klänning med en bild av Pippi Långstrump på.

När hon intervjuades förklarade hon att hon kanske inte kan uppträda som Pippi i det dagliga livet men att hon försöker göra det i sin poesi. Fler priser kommer säkert. Att förlaget introducerar henne i Sverige är en kulturgärning.

Stefan Estby

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts