Litteratur: Wolfgang Herrndorf - Tschick - Tidningen Kulturen
Wolfgang Herrndorf vinner pris. Foto Wiki

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En färd som förändrade livet

”Tschick” har kapacitet att fånga även de som inte så gärna läser.


I Tyskland lanserades boken som en ungdomsroman, men det är inte viktigt alls. För alla har vi någon gång varit tonåringar, kommer att bli det eller är det just nu. En bra bok går att läsa på olika nivåer och tål att läsas om, kanske i olika skeenden i livet. Tschick är en bra bok.
Wolfgang Herrndorf
Tschick
ISBN: 9789188155016
Översättare: Anna Hörmander Plewka
Förlag: NilssonVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Wolfgang Herrndorf vinner pris. Foto Wiki

Wolfgang Herrndorf vinner pris. Foto Wiki

I romanens första kapitel befinner sig berättaren Maik Klingenberg på en polisstation och pissar på sig. Och redan de första sidorna sätter tonen: humor blandad med lågmäld samhällskritik: "tyska poliser får visst inte tortera folk, tror jag. Det får de bara på tv och i Turkiet." Maik är 14 år och berättar i tillbakablick om resan med kompisen Tschick i en stulen Lada. Redan på andra sidan sätter författaren en markör som är svår att komma förbi: "Hur vi kikade ut över kanten på veteåkern." Blinkningen till Salingers Holden Caulfield är tydlig. I Tyskland lanserades boken som en ungdomsroman, men det är inte viktigt alls. För alla har vi någon gång varit tonåringar, kommer att bli det eller är det just nu. En bra bok går att läsa på olika nivåer och tål att läsas om, kanske i olika skeenden i livet. Tschick är en bra bok.

Maik går i klass 8 på en skola i Berlin, han har inga kompisar och kallas ibland Psycho sedan han i en uppsats berättade om sin mammas alkoholism. Mamman åker regelbundet till "skönhetsinstitutet" som egentligen är en avvänjningsklinik. Hans pappa är i fastighetsbranschen, men det börjar gå lite dåligt. Familjen bor i en villa med pool.

Tschick, som egentligen heter Andrej Tschichatschow, en rysktysk från Rostow, blir ny elev i Maiks klass. Han är ännu mer utanför än Maik. Det händer att han kommer full till skolan. En av sommarlovets första dagar kör Tschick in på Maiks tomt med en stulen Lada. Maik är ensam hemma, mamman är återigen på "skönhetsinstitutet", pappan har lämnat honom med 200 euro och åkt på affärsresa med sin unga kvinnliga assistent.

Tschick lyckas övertyga Maik att "i en stulen Lada är inget pinsamt längre" och så är de äntligen på väg. Först till klassens populäraste tjej Tatjana som har 14-årskalas med övernattning (dit killarna inte är bjudna) för att överlämna en teckning av Beyoncé som Maik har hållit på med i tre månader. Och efter det till Valakiet där Tschick säger att hans morfar bor.

Och nu blir berättelsen till en roadtrip, episoderna avlöser varandra och blir allt dråpligare tills färden genom Östtyskland tar slut på polisstationen. Men trots att Herrndorf staplar den ena märkvärdiga händelsen efter den andra finns där också en del melankoli och stillsam filosofi. Pojkarna färdas genom Brunkolstysklands övergivna byar och träffar en flicka på en soptipp. Samhällskritiken och moraldiskussionen finns där för den som vill ta den till sig, men den skrivs inte läsaren på näsan. Här finns mycket att diskutera med åttondeklassare som i motsats till Tschick och Maik stannar kvar hemma.

Som vuxen läsare fastnar jag för Maiks skildring av sin mamma. Särskilt slutscenen mellan dem, som jag här inte vill avslöja, etsar sig fast i minnet. Annars är det en riktig "killbok" – inte konstigt när berättaren är en 14-årig kille. Lite synd bara att tjejerna som figurerar i berättelsen nästan uteslutande beskrivs genom sitt utseende. Förutom delvis Isa – men hon är samtidigt också en "störd" outsider som bor på en soptipp.

I en intervju i tidningen Frankfurter Allgemeine berättade Herrndorf att han kring 2004 läste om sina älsklingsböcker från ungdomstiden för att kolla om de verkligen var så bra som han mindes dem. Och då upptäckte han att de alla hade tre komponenter: tillvaro utan vuxna, en stor resa, ett stort vatten. Herrndorf började då fundera hur dessa kunde fogas in i en "halvvägs realistisk ungdomsroman från 21:a århundradet". Resultatet: Tschick, Maik och en stulen Lada.

Läs boken, läs den själv, läs den med din tonåring eller med din klass om du är lärare. Jag tror att Tschick har kapacitet att fånga även de som inte så gärna läser.

Theres K Agdler

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen