Litteratur: Jörn Donner - Sverige Resor i främmande land - Tidningen Kulturen
Jörn Donner Foto Wikipedia

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Reskost som räcker länge

När Donner skrev sin förra Sverigebok levde landet i en praktiskt taget obruten socialdemokratisk hegemoni, som småningom urholkades.


Möjligen är det inga mirakel av originalitet och inga under av djuphet, men det är ofta träffsäkert, vasst, ibland obekvämt och lätt föraktfullt.
Jörn Donner
Sverige. Resor i främmande land
ISBN: 9789100141080
Förlag: BonniersVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Jörn Donner. Foto: Wikipedia

Jörn Donner. Foto: Wikipedia

I slutet av 1973 gav Jörn Donner ut Sverigeboken, det året hade varit omvälvande i Sverige, under slutet av sommaren inträffade två saker, som skakade om landet; den ena var gisslandramat på Norrmalmstorg och den andra var kung Gustav VI Adolfs sjukdom och död. Utanför Sverige pågår det under året krig i Mellanöstern och Chiles Salvador Allende mördas, ny ledare blir Augusto Pinochet.

Nu mer än fyrtio år senare ger Jörn Donner ut en ny bok om Sverige, kungen finns kvar, men han har ett annat namn. Clark Olofsson, inblandad i Norrmalmstorgsdramat, sitter kvar i fängelse. Några saker är sig lika, men mycket har förändrats och blivit annorlunda. Jörn Donner försöker begripa sig på det nya, genom att samtala med folk, läsa tidningar och böcker och framför allt genom att resa kors och tvärs i landet.

Han citerar flitigt från sina källor och han söker även dra tidslinjer, för att fånga och tydliggöra förändringar och förvandlingar. Finland är ju hans hemland, men han har ju umgåtts flitigt med Sverige under sextio år och har arbetat inom olika kultursfärer; med film, litteratur och kritik, dessutom har han arbetat med politik på olika nivåer och i olika befattningar.

Jörn Donner rör sig med lätthet i olika miljöer och bland skilda människor, han är nyfiken, har lätt att få kontakt med andra och ställer gärna frågor för att få reda på, hur det är att leva under särskilda villkor och förutsättningar i såväl Norrlands inland som på en udde, längst i söder. Att resa är för honom ett vant tillstånd, han har lätt att finna sig rätta, att äta det som finns och han njuter av att dra sig tillbaka med en god bok. Formuleringsförmågan är briljant, han är som allra bäst, när han i små detaljer uppmärksammar, något som är större och kan beskriva en helhet eller ett sammanhang.

Möjligen är det inga mirakel av originalitet och inga under av djuphet, men det är ofta träffsäkert, vasst, ibland obekvämt och lätt föraktfullt. Men han har alltid empati och förståelsen för den lilla människan och tankarna, som hör dit. Och kvinnan Hanna finns alltid på avstånd, men ändå så nära.

Det blir betydligt svårare, när han ska beskriva och fånga det som gäller Sverige, som land och nation, utmärkande drag, självbild och människors uppfattning om den historia, som vi har. Det nya och förändrade Sverige, har i många fall blivit mera sammansatt, rikt på schatteringar och dessutom har den politiska spelplanen förändrats på ett avgörande sätt. Detta har under den allra sista tiden bara ökat, genom den tilltagande flyktingströmmen till vårt land, där den dagliga agendan på ett märkligt sätt domineras av utspel, från enstaka politiska partier. Detta istället för att angripa kärnfrågorna, ett märkligt tillstånd!

Bo Bjelvehammar

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen