Litteratur: Antal Szerb - Resa i månljus - Tidningen Kulturen
Detalj från omslaget.

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Älskad ungersk klassiker i nyöversättning

”Resa i månljus” fungerar lite som en spegelbild av det gamla Europa.


Det är en njutning att läsa Antal Szerb, i Maria Ortmans utmärkta översättning, och skönheten i det han beskriver gör det så mycket svårare att förstå sig på de onda krafter som dödade honom och slet bort en så stor del av Europas själ.
Antal Szerb
Resa i månljus
ISBN: 9789188155009
Översättare: Maria Ortman
Förlag: Nilsson förlag/AbsintVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Detalj från omslaget.

Detalj från omslaget.

I januari 1945 mördades den ungerske författaren och litteraturforskaren, Antal Szerb, i koncentrationslägret i Balf. Den fyrtiotreårige, före detta universitetsprofessorn slogs ihjäl, kroppen dumpades i en massgrav och en av Ungerns dåvarande största författare och kulturpersonligheter försvann för alltid. Szerb som vägrat lämna sitt hemland trots att han kunnat sätta sig i säkerhet, föll tillsammans med många andra olyckliga landsmän offer för den förgörande brutalitet som under 1930-talet drog fram över Europa och som i just detta ögonblick hotar oss med sin återkomst.

Antal Szerb föddes i Budapest 1901 in i en judisk, assimilerad köpmannafamilj. Han döptes till katolik men detta räddade honom inte från att avrättas på grund av sin judiska börd. Under den tid som föregick Hitlers maktövertagande var Szerb en av Ungerns mest uppskattade akademiker och litteraturvetare och redan under sin tid som student hade han börjat närma sig stjärnstatus inom den litterära världen. Han var tjugotre år när han fick sin doktorsgrad 1924 och bara trettiotvå när han 1933 blev vald till president över den dåvarande ungerska akademin. 1937 blev han professor i litteratur vid universitetet i Szeged, en plats han förlorade under det tidiga fyrtiotalet på grund av det uppblossande hatet mot alla med någon form av judisk bakgrund.

Szerbs liv präglades av en stark kärlek till den europeiska kulturen och litteraturen. Han reste under flera år runt på kontinenten och var bland annat bosatt i Italien och Storbritannien. Under sin korta livstid hann han skriva flera romaner och faktaböcker inom litteraturhistoria och litteraturforskning. Många av hans litteraturhistoriska verk står sig än i dag och det gör också en stor del av hans skönlitterära produktion. Szerbs böcker brändes på nazisternas bokbål, men som tur är har hans litterära arv förvaltats och vi kan fortfarande få ta del av den underbara prosa som blommar upp från sidorna i hans mest kända roman Resa i månljus.

Det är en njutning att läsa Antal Szerb, i Maria Ortmans utmärkta översättning, och skönheten i det han beskriver gör det så mycket svårare att förstå sig på de onda krafter som dödade honom och slet bort en så stor del av Europas själ.

Resa i månljus börjar i Venedig, dit den ganska småborgerlige unge Mihály rest på bröllopsresa med sin vackra, sofistikerade och djupt förälskade fru, Erzsi. Mihály har, efter många om och men, lyckats med att "erövra" Erzsi, som skilt sig från sin förmögne man för att gifta sig med honom. Något som känts som ett lite vågat brott mot den borgerliga moralfälla som både Mihály och Erzsi vuxit upp i och som Mihály i grunden föraktar och vill ta sig ur.

Detta blir svårare än han tänkt sig och redan efter ett par dagar i Venedig börjar hans nya äktenskap kännas tråkigt och konventionellt. För att komma undan börjar Mihály själv undersöka Venedigs mörka gränder och prång och han fjärmar sig mer och mer från Erzsi, som inte längre kan uppfylla hans krav på romantik och lycka utanför den borgerliga sfären.

När en gammal, före detta vän till Mihály oförmodat dyker upp försvinner alla chanser till ett fortsatt förhållande och Mihály ger sig istället ut på en egen resa genom Italien. Han är på jakt efter sitt eget yngre, rebelliska jag, och efter svaret på vad som egentligen låg bakom barndomsvännen Tamás självmord. Resan in i det förflutna leder honom genom Italien, från Venedig till Rom, Florens och Ravenna, och Antal Szerb beskriver varje plats och varje känslostämning på en prosa som är så poetisk och samtidigt så lågmält ironisk och självklar att jag hela tiden känner mig närvarande i det Italien som Mihály ser och i det Budapest han växte upp i, tillsammans med de märkliga vännerna, syskonen Eva och Tamás Ulpius, som kom att prägla hela hans syn på världen.

Resa i månljus fungerar lite som en spegelbild av det gamla Europa, och under den, alltför korta, tid jag läser och tar till mig Antal Szerbs reflektioner känner jag att jag längtar dit. Var det här verkligen en värld vi ville förlora?

Elisabeth Brännström

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen