Litteratur: Jana Fröberg & Vanda Lönngren - Gröt – En fantastisk historia - Tidningen Kulturen
Detalj från omslaget

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En grötig historia

Gröten är världens äldsta maträtt, ändå vet vi så lite om den. Systrarna Jana Fröberg och Vanda Lönngren har rest land och rike runt i jakt på ständigt nya grötmål.


Gröten har tydligen många ansikten, den kan mätta, den kan vara en lyx, den kan vara en identitet för en nation, den kan vara anledningen till homo sapiens överlevnad och den kan bli symbol för hipsters identitet. Det gäller bara att hitta sitt perfekta grötrecept.
Jana Fröberg & Vanda Lönngren
Gröt – En fantastisk historia
ISBN: 9789187777141
Förlag: VerbalVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Detalj från omslaget

Detalj från omslaget

Jana Fröberg och Vanda Lönngren kommer här ut med sin debutbok Gröt – En fantastisk historia, och det är en riktig grötig en. Jana Fröberg som är utbildad konstnär och Vanda Lönngren som är beteendevetare har i en bok på 353 sidor riktigt grötat ner sig i gröten. Det är en rolig och underhållande populärvetenskaplig bok som äter sig igenom grötens historia, från Skottland till Syrien, från arbetarklass till överklass, från vardagskök till restaurangkök.

Läsaren får följa med när Jana och Vanda reser land och rike runt för att hitta unika grötrecept, gröttraditioner och grötmysterier. Vi färdas genom olika länder och kulturer där gröten har kommit att göra ett starkt avtryck och där gröttraditionen är något alldeles extra. Vi får möta en stor varieté av människor som alla har sin egen speciella relation till gröten och även sitt alldeles egna recept på hur den perfekta gröten ska tillagas. En tillsynes menlös, och inte särskilt varierande, maträtt framstår här som ett mysterium vars kod inte är särskilt lätt att knäcka. Men de grötfascinerade personerna som kommer fram i boken tror alla att de har knäckt denna svåra kod; hur tillagas den bästa gröten? Allt ifrån att röra medsols, till mängden vatten, till temperatur, till typ av havre, till förberedelser, skapar den perfekta gröten.

Men det handlar inte bara om grötens variationer, det handlar minst lika mycket om grötens historia, om varför gröt är en av de mest ätna maträtterna, om hur gröten har ätits genom historien, hur man har sett på gröten och inte minst vad gröten har betytt i förhållande till samhällskontexten. Vi får veta att havret letar sig tillbaka till Mellanöstern för cirka 3000 år sedan, där de första havrestråna började växa. Under denna tid ansåg man att havre inte var dugligt annat än till djurfoder då havre inte kunde jäsa, men för den allra fattigaste delen av befolkningen blev havret ett viktigt spannmål för överlevnad. Det är således inte bara en historia om gröt, det är likväl en historia om historia, ekonomi och politik som på ett eller annat sätt leder fram till denna kladdiga och gråa massa.

Boken varvas med nutid och dåtid, samtidigt som vi får följa Jana och Vanda genom sina grötresor får vi också berättat för oss intressanta anekdoter och fakta om vilken roll gröten har haft i ekonomiska, politiska, kulturella och privata kontexter. Boken är uppdelad i flertalet kapitel där gröten placeras i olika sammanhang till exempel gröt i byrålådor och som hämtmat, råd att äta gröt, råd att låta bli och gröt på liv och död. Boken innehåller även ett antal bilder och över 100 recept som uppmuntrar läsaren att själv våga sig på att testa dessa mer eller mindre ovanliga recept. Genom recepten som presenteras kan vi se hur varierad denna maträtt egentligen är, det tycks aldrig ta slut på hur många olika sätt denna maträtt kan tillagas. Och vissa recept är nästan poetiskt skrivna som om gröten är ett konstverk.

Dricka slogs i pannan såsom
vatten och vispades i mjöl, och
skulle det vara något bättre så
östes i sirap, om de hade något
sådär finare bröd, som eftersikt,
så "böttade" de i sådant. Mest
brukt, då någon af grannkäringra
fått en unge, då skulle det läggas
till den sådan där sötare förstås,
kryddad med ingefära.

Gröten har tydligen många ansikten, den kan mätta, den kan vara en lyx, den kan vara en identitet för en nation, den kan vara anledningen till homo sapiens överlevnad och den kan bli symbol för hipsters identitet. Det gäller bara att hitta sitt perfekta grötrecept.

Lina Andréasson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen