Litteratur: Matilda Ruta - Ninna och Sjukhusfåglarna - Tidningen Kulturen
Matilda Ruta. Foto: Jan-Ake Eriksson

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Allt det onda tar fåglarna och havet

Matilda Ruta har gjort boken tillsammans med barn på Gävle sjukhus, i mötena med barnen kom boken till. Texten är rak, enkel och äkta, bilderna är magnifika.


Men det finns andra brakiga saker att tänka på som sjukhusfåglarna utanför fönstret, de samlar in allt ont under dagen, på natten flyger de iväg med allt. De slänger det jobbiga i havet, där blir det till regn och oväder.
Matilda Ruta
Ninna och Sjukhusfåglarna
ISBN: 9789127143982
Förlag: Natur & KulturVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Matilda Ruta. Foto: Jan-Ake Eriksson

Matilda Ruta. Foto: Jan-Ake Eriksson

På ett sjukhus finns det många människor, några arbetar där, andra är och hälsar på, några sitter stilla och bara tittar och andra ligger i sin säng och är bara sjuka. Många väntar på att det ska hända något, på ett ord, som betyder bättring och hemgång.

Det är sällan tyst eller stilla, det ska frågas, kontrolleras och åkas iväg på en undersökning, någon annanstans. Det är inte ens stilla på natten, då kan någon bli riktigt sjuk eller så kommer det en ny, som ska bo in sig.

Ninna ser och hör allt det där, hon förstår lite av vad som händer omkring henne, när det blir för svårt går hon in i fantasin, leker med en kompis eller pysslar. Inte ens vuxna förstår vad som händer, de frågar varandra och de frågar doktorn, inte ens hon har svar på allt.

Nu är det många läkare och annan personal, Ninna tycker att de pratar för mycket om sjukdomar och alltid frågar hur det är. De vet ju redan att det inte är bra. Ninna vill tala om sin födelsedag och om det som händer utanför sjukhuset.

Och så måste man göra saker på sjukhuset, som inte är kul, gör småont och då säger alla att man bara ska andas och andas igen, så känns allt mycket bättre. Det är nog sant, men riktigt så enkelt är det inte.

Men det finns andra saker att tänka på som sjukhusfåglarna utanför fönstret, de samlar in allt ont under dagen, på natten flyger de iväg med allt. De slänger det jobbiga i havet, där blir det till regn och oväder.

Bo Bjelvehammar

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts