Litteratur: Lisa Kiddo - Span & Span och den stora guldkuppen och Mysteriet på High Chapparal - Tidningen Kulturen
Lisa Kiddo. Foto: Fusce

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Spännande böcker för barn och ungdomar.

Lisa Kiddo skriver böcker för barn och ungdomar som är fulla av mysterier, äventyr och med kompisar som vill lösa varje mysterium som dyker upp längs vägen.


Lyckat illustrerat av Ida Evelina får vi ett äventyr som tar sin början vid sommarlovets början. Visst är sommarlovsstarten en idealisk tid för att spana och hitta spännande äventyr på kyrkogårdar, och det är vad Myran och Flisan också tycker.
Lisa Kiddo
Span & Span och den stora guldkuppen och Mysteriet på High Chapparal
ISBN: 9789198193053
Förlag: FusceVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Lisa Kiddo. Foto: Fusce

Lisa Kiddo. Foto: Fusce

Möt Myran och Flisan i jakt på en luring. Lisa Kiddo skriver en bok med lekande lätt språk och bjuder in läsaren på mysteriet, eller kanske skall det vara mysterierna. För allt eftersom handlingen fortskrider så byggs historien upp av delikata delhistorier, alldeles som det hör till en god deckare.

Lyckat illustrerat av Ida Evelina får vi ett äventyr som tar sin början vid sommarlovets början. Visst är sommarlovsstarten en idealisk tid för att spana och hitta spännande äventyr på kyrkogårdar, och det är vad Myran och Flisan också tycker.

Och allt börjar efter skolavslutningen när de ser en luring. "- Vad är det där för en luring? Sa Flisan och pekade på en man med mörk hästsvans och solglasögon. Han gick och tittade på gravarna och skrev upp saker i en liten bok." Och här börjar ett uppdrag för Span & Span. Följ med när Flisan och Myran söker ta reda på vad det var för luring de såg.

Lisa Kiddo har dessutom skrivit Mysteriet på High Chaparral. Kiddo låter fyra ungdomar dela med sig av sina röster om de mystiska försvinnanden som sägs drabba High Chaparral. Här följer du Simons, Majas, Klaras och Örjans berättelser. Det finns en ton av spänning i raderna.

Som i följande avsnitt: Jag hoppade ner på gräset igen. "Vi måste stänga fönstret. Hon kanske står här någonstans och ser på oss just nu. Vi måste stänga fönstret". "Jag tyckte jag såg något vitt därnere", viskade Klara med skrämd röst och pekade neråt järnvägsövergången.

Detta var ur Majas berättelse.

Lisa Kiddo skriver spännande för både barn och ungdomar, så möt mysteriet och välj bok efter åldersgrupp. Örjans berättelse är den avslutande i Mysteriet på High Chapparal.

"Det här varit den bästa och den underligaste av alla Chappen-tävlingar vi varit på", sa Simon när vi stod och skrev våra namn på hans gips. "Den bästa", sa jag.

Som läsare vill jag hålla med Örjan och Simon genom att tillägga: Detta har varit den bästa bok jag läst om Chappen-tävlingar.

Pierre Angell

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts