Litteratur: Evgenij Vodolazkin - Laurus - Tidningen Kulturen
Jevgenij Vodolazkin. Foto: Wikipedia

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Guds när- och frånvaro

Jevgenij Vodolazkin föddes i Kiev 1964 och är sedan 1990 verksam som medeltidshistoriker och expert på fornrysk litteratur vid Pusjkin­huset i Sankt Peters­burg. "Laurus" är hans första roman i svensk översättning.


Det är 1400-tal. Bymedikusen Arseny ser maktlös på när hans älskade dör i barnsäng, ogift och utan sista smörjelsen. Hon kastas i begravningsgropen. Förödd av händelsen ger Arseny sig ut på en helig dåres pilgrimsresa genom länder och år för att finna en väg ut ur traumat och kanske också finna frälsningen.
Evgenij Vodolazkin
Laurus
ISBN: 9789187891250
Översättning av Karin Lidén
Förlag: ErsatzVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Jevgenij Vodolazkin. Foto: Wikipedia

Jevgenij Vodolazkin. Foto: Wikipedia

"Du kan inte förstå Ryssland, det låter sig inte förstås, ens av ryssar."

Jag minns inte om jag hört orden eller om jag läst dem någonstans, men minnet av orden är äkta. Detta otänkbart vidsträckta land med sina många folk, sin tusenåriga historia av regenter och enkla människor i den ortodoxa kyrkans skugga.

Dessutom med en lång linje av stark berättarkonst från de munligt traderade sagorna till Gogol och vidare med alla de författare som skakats ut ur hans kappa. Det är mot denna upptornande men ändå för mig dunkla bakgrund jag läser Jevgenij Vodolazkins roman Laurus.

Det är 1400-tal. Bymedikusen Arseny ser maktlöst på när hans älskade dör i barnsäng, ogift och utan sista smörjelsen. Hon kastas i begravningsgropen. Förödd av händelsen ger Arseny sig ut på en helig dåres pilgrimsresa genom länder och år för att finna en väg ut ur traumat och kanske också finna frälsningen.

På vägen till och från Palestina möter han ett fantastiskt galleri människor och varelser som förändrar honom i grunden. När Arseny till sist återvänder till din hemby i hopp om att där finna avskildhet har han förvandlats och bytt namn till Laurus. Och väl åter i sin hemby möter han sin största prövning.

Guds när- och frånvaro spelar, precis som på 1400-talet, en stor roll för berättelsen. Den mängd figurer som läsaren genom Laurus får möta känns igen från de stora ryska berättarna som i sin tur inspirerats av folksagorna. Berättelsens andliga prövningarna minner också om Umberto Eco, en författare som Vodolazkin emellanåt jämförts med.

Även om den geografiska resan är lite väl långdragen och språket bitvis ryckigt, möjligen från översättningen, är Laurus en till brädden full roman.

Full av liv, tankar, överblick och detaljer. De allra finaste partierna, trots det episka pilgrimsanslaget, är i min läsning skildringarna, detaljrikedomen och dialogerna i hembyn som man märker ligger Vodolazkin nära om hjärtat.

Hans djupa kunnighet om helgonlegender och medeltidshistoria bidrar till vad jag upplever som precision i berättelsen. Laurus är en förunderlig pikaresk om kärlek, förlust, offer och förvandling från en av Rysslands just nu internationellt mest uppmärksammade och prisade författare, en bok att ägna mörka kvällar åt och en bok att återvända till.

Calle Flognman

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen