Litteratur: Magnus Edner - Sjukvården behöver vård - Tidningen Kulturen
Detalj från omslaget

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Se, människan!

Magnus Edners debattbok visar att sjukvården är ineffektiv och vållar medborgarna ekonomiska förluster.


Mycket rör sig kring olika faser i upphandlingsprocessen, bristen på styrning och ledning, såväl som på kunskap. Avtal som inte hålls, avbryts inte, utan förlängs, det som styr är höljt i dunkel, men som så ofta handlar det om politisk makt och ekonomisk vinning.
Magnus Edner
Sjukvården behöver vård
ISBN:  9789173317160
Företal av P.C. Jersild
Förlag: CarlssonsVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Detalj från omslaget

Detalj från omslaget

Det talas mycket om vård, skola och omsorg, talet är yvigt och brett, teorier och lagar är goda, men praktiken är inte lika framstående, många menar att det är tom retorik. De flesta människor har erfarenheter från sjukvård, som brukare, anhöriga eller lyssnare på berättelser; efter vädret är sjukdomar det käraste samtalsämnet.

Många vittnesmål handlar om tillgänglighet, bemötande, kvalitet och uppföljning, eller snarare rör det sig om brister inom dessa fält, jag vill lägga till en stark upplevelse, det handlar om administrativa rutiner och sättet att organisera arbetet, det är inte tillkommit med hjälp av de starkaste knivarna i lådan. Vid mitt senaste besök, blev jag konsekvent tilltalad med namnet Alf, det är i och för sig ett vackert namn, men det är inte mitt, jag vill vid besök bli sedd som en människa, inte ett objekt!

Magnus Edner har lång erfarenhet av sjukvård, både som läkare och forskare, han utgår i sin debattbok från fyra aktuella och pågående händelser, som är hämtade från Stockholms läns landsting. Mycket rör sig kring olika faser i upphandlingsprocessen, bristen på styrning och ledning, såväl som på kunskap. Avtal som inte hålls, avbryts inte, utan förlängs, det som styr är höljt i dunkel, men som så ofta handlar det om politisk makt och ekonomisk vinning.

Granskningen av Ersta diakoni, med ideella, kristna förtecken och ordet humanitet i sitt policy-dokument, visar snarare på motsatsen, bristen på empati och kärleksfulla värderingar mot människan.

Nu är exemplen från en begränsad del av Sverige, men ingenting säger att det är annorlunda i resten av landet, dessutom finns det ingen replikrätt i boken, det blir självklart så i den här genren, men jag ser detta som ett gott underlag för en fortsatt diskussion och debatt. Magnus Edner är påläst och har god insyn i de fall, som han beskriver.

Utifrån de beskrivna fallen för Magnus Edner en diskussion i generella termer om den svenska sjukvårdsmodellen och dessutom har han konkreta förslag till förändringar och förbättringar inom olika områden.

Ett sådant område är kvalitetskontroll, där det finns goda förutsättningar till förbättringar när det gäller ett enhetligt och gemensamt journalsystem, det skulle innebära att många skulle kunna arbeta med vård i stället för administration. Ett annat område, som kräver förbättringar är arbetet med att följa ingångna avtal, där regerar hos alltför många både en ovilja och en oförmåga.

Magnus Edner skriver rappt och medryckande, i ett företal ger författaren och läkaren P. C. Jersild en informativ introduktion till ämnet.

Bo Bjelvehammar

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen