Litteratur: Melker Garay- Fågelskrämman. Skymningsnoveller - Tidningen Kulturen
Melker Garay. Foto: Gian-Luca Rossetti

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Skymningsnoveller med mörka stråk

Elisabeth Brännström har läst Melker Garays senaste bok, som oförsonligt gisslar människans sämsta sidor.

Fågelskrämman låter läsaren konfronteras med de sidor hen helst vill glömma och gömma undan, utan att författaren därför viftar med några moraliska besvärande pekpinnar.
Melker Garay
Fågelskrämman
ISBN: 9789187685637
Förlag: Norlén & SlottnerVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Melker Garay. Foto: Gian-Luca Rossetti

Melker Garay. Foto: Gian-Luca Rossetti

År 2008 debuterade den svensk-chilenske författaren, Melker Garay, med romanen Kyrkvaktmästarens hemliga anteckningar. En roman som behandlar teologiska frågor från en allvarlig, men ändå lätt humoristisk vinkel.

Året efter kom uppföljaren Josef Kinski och döden, där temat är meningen med döden och livet, sett från en högst personlig ståndpunkt. Melker Garays böcker har översatts till flera olika språk, bland annat till spanska, och 2014 valdes han in som medlem i Chiles Författarförbund. Han är också medlem av Sveriges Författarförbund och han valdes in i svenska PEN 2012.

Under sin tid som student i Uppsala ägnade Melker Garay mycket av sin tid åt filosofiska och teologiska frågor och detta återspeglar sig nu i hans litterära produktion. Hans djupa intresse för livets mening och det ljusa och mörka som kastar sina skuggor över människans ofta besvärliga väg genom tillvaron löper som en röd tråd genom hans romaner och noveller. 2013 kom novellsamlingen Råttan och andra onda berättelser där Melker Garay i korta pregnanta noveller undersöker våra mänskliga tillkortakommanden och ständigt återkommande moraliska dilemman.

Den nya novellsamlingen Fågelskrämman rör sig runt samma ledmotiv. Berättelserna är korta och bedrägligt enkla till sin stilistiska utformning och Melker Garay gisslar oförsonligt våra sämsta sidor. Innehållet berör för det mesta de livslögner vi människor ständigt beväpnar oss med för att orka se oss själva i ögonen.

En av novellerna, Spegeln, visar just på spegelns reflektion av oss och den är långt ifrån vacker. Det är inte heller papegojans åsikt om vår tankeförmåga i novellen med samma namn. Melker Garay är obeveklig i sin analys av mänsklighetens självgodhet och bristande förståelse för sin omvärld och han förpassar på ett enkelt och lättfattligt sätt läsaren till en inre skymningsvärld, där mörkret får dominera.

Detta låter kanske lite väl nedstämmande, men Melker Garays noveller saknar inte en viss besk humor som ofta biter igenom och lyser upp det mörka anslaget i novellerna. Den inledande novellen Upprättelsen där Paulo, som törstar efter en ursäkt från alla som gjort honom illa, är ett bra exempel på detta. Humorn är lättillgänglig och lite slapsticksbetonad, men skrattet fastnar ganska snabbt i halsen när vi förstår att Paulos livslögn liknar vår egen och att vi kanske i själva verket befinner oss i precis samma situation utan att veta om det.

Fågelskrämman låter läsaren konfronteras med de sidor hen helst vill glömma och gömma undan, utan att författaren därför viftar med några moraliskt besvärande pekpinnar. Melker Garay lyckas också bra med att bemästra kortnovellens svåra form och även de allra kortaste berättelserna tappar aldrig i fokusering eller stilistisk uppbyggnad. En vettig bok att läsa för dem som vill fundera över allvarliga universella frågeställningar, utan att för den skull få tråkigt på vägen.

Elisabeth Brännström

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen