Litteratur: Jia Pingwa - Lyckan - Tidningen Kulturen
Jia Pingwa. Foto: Wanzhi

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Med optimism som enda bagage

Det är glädjande med nya förlag som lyfter fram och översätter litteratur som vi inte får så stor tillgång till i Sverige. Förlaget Wanzhi startades 2014 av Maiping Chen och riktar in sig på kinesisk litteratur. Romanen "Lyckan" är en av förlagets första utgåvor. Författaren Jia Pingwa, född 1952, är flerfaldigt prisbelönt.

Boken har en humoristisk ton med burleska drag – livet som lumpsamlare är äckligt och smutsigt, men särskilt Lyckan kämpar hårt för att upprätthålla ett stråk av värdighet.
Jia Pingwa
Lyckan
ISBN: 9789198160604
Översättare: Anna Gustafsson Chen
Förlag: WanzhiVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Jia Pingwa. Foto: Wanzhi

Jia Pingwa. Foto: Wanzhi

Romanen handlar om en man i yngre medelåldern som kallar sig Liu Gaoxing – Lyckan. Egentligen heter han Liu Hawa men när han flyttade till storstaden Xi'an tog han namnet Lyckan som en sorts affirmation, för det är just för att söka lyckan som han och vännen Wufu flyttar från det eländigt fattiga livet i hembyn.

Wufu har fru och barn hemma i byn medan Lyckan har blivit övergiven av sin fästmö. De båda männen har en varm brödrarelation som pendlar mellan rivalitet och lojalitet. Lyckan anser sig vara den smartare och snyggare av de två och tar därför på sig ett stort ansvar för vännens klumpigheter.

Precis i början får vi veta att Wufu har dött, och sedan ägnas drygt 400 sidor åt att berätta historien fram tills Lyckan grips med Wufus döda kropp. Vi hålls på halster ända in i det sista. Den som är fattig och kommer till Xi'an måste börja från botten, och de båda männen blir lumpsamlare. De slår sig samman med andra lumpsamlare och tiggare, och inom den lilla gruppen finns en stark lojalitet och generositet. De befinner sig alla på samhällets botten, och Lyckans lite naiva glädje i början utsätts för prövningar på vägen. Så småningom träffar Lyckan en vacker flicka som visar sig vara prostituerad och letar efter den man som mördade hennes bror.

Alla hennes, och snart även Lyckans, pengar går åt till att betala den korrupta polisen för att de ska fortsätta söka efter mördaren. Det är uppenbart att Kinas kommuniststyre bara är en fasad. Många delar av boken skulle kunna utspela sig i vilket västerländskt land som helst om man ändrade mat och vissa kulturella detaljer, för dessa "skuggmänniskor" finns överallt.

Det är intressant att de här får egna berättelser. Boken har en humoristisk ton med burleska drag – livet som lumpsamlare är äckligt och smutsigt, men särskilt Lyckan kämpar hårt för att upprätthålla ett stråk av värdighet.

Marja Beckman

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts