Litteratur: Mats Waltré - Om O - Tidningen Kulturen
Mats Waltré

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En debut med stora idémässiga ambitioner

Bakgrunden till diktsviten "Om O" är en lång rad av tankar som korsar varann

Det är inte att ta miste på det katolskt mystiska anslaget och enhetstänkandet med skapelsen och det gudomliga. Texterna lyfts i hög grad ut ur den materiella verkligheten.
Mats Waltré
Om O
ISBN: 9789187771347
Förlag: AlhambraVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Mats Waltré

Mats Waltré

Begreppet sanning har det senaste fått en renässans. Inte minst i en upptornande kritik av det postmoderna och i det sökande som varje etablerad epoks tänkande följs av. Men vems är då sanningen och kan vi verkligen veta att det vi uppfattar som sanning är vad den utger sig för att vara?

Mats Waltrés poesibok "Om O" inleds med en inbjudan till middag: "jag ringde och frågade/ du kommer väl på lördag/ du harklade dig/ och svarade med skuggad röst/ jag vet inte, vi får se..." Vad är sanningen i en sådan ordväxling? Den som själv befunnit sig i ett sådant samtal kan ana konflikten i svaret. Nej, jag vill inte men jag uppskattar din inbjudan. Det vållar mig obehag att svara ärligt. Med lögnen eller sanningen förändras världen en aning.

Efter denna jordnära inledning far Waltré i sin debutsamling raskt ut i idérymden på utforskning av sanning och lögn, hur vi med våra ord påverkar och medskapar världen för varandra. Men även andra klyvnader som mörker-ljus, liv-död, full-tom, början-slut och styrka-svaghet lyfts fram. Och ja, det här är först och främst tankedikt. Waltré avstår från att berätta läget för läsaren utan väljer istället att mystifiera, ibland med slående vackert resultat.

det finns bara en fråga sa han
den om han kan vara i strid med sig själv
men jag har så många frågor
och bara det att jag frågar
att just jag kan fråga
visar att han har fel

vatten kan slitas itu
kärlek gå i strid

Den gudomliga skapelsen och människans medskapande i den är en tanke som sveper som ett stråk genom Om O. Det är inte att ta miste på det katolskt mystiska anslaget och enhetstänkandet med skapelsen och det gudomliga. Texterna lyfts i hög grad ut ur den materiella verkligheten. De arkaiseras dessutom av ordval som skapelse, själ, universum, öde, tomhet, evigt, himmelen. Referenserna till de religiösa skrifterna är tydliga.

Som i exempelvis "i den nionde timmen/ropar mästaren/mänsklighetens ödesord... ". Högtravande är bara förnamnet. Waltré lyckas ändå att mystifiera och ställa läsaren inför tankar på ett sätt som är förbehållet poesin, såväl utan krav på tydlighet som utan klarhet, postmodernt och försokratiskt på en och samma gång.

Tillkrånglat och magistralt kanske någon läser, men jag uppfattar texterna som konstruerade på ett för ämnet passande sätt för att de inte genast ska låta sig avkodas, något som bjuder in läsare till deltagande. Och även den som inte bekänner sig till någon religion kan få en insikt i tankar som ligger inom trons sfär men inte formulerats som dogm eller andrafiering.

De osäkrade tankarna i Om O landar så till slut på jorden igen i den allra sista texten, ett svar på den inledande förfrågan om att komma på middag. Sett till bokens helhet bildar den på så vis en himmels båge som står på tå mot jordytan och som längs sin himlafärd ställer frågor. Vad är sant? Ingår lögnen i skapelsen?

Jag kan på rak arm inte minnas en debut med större idémässiga ambitioner eller, för den delen, en debut med mindre anknytning till sinnesupplevelser, något jag gärna hade sett mer av.

Mats Waltré har tidigare synts i ett flertal poesitidskrifter, bland annat här i Tidningen Kulturen med en passage som behandlar den försokratiske filosofen Parmenides. I sin debut på det modiga lilla förlaget Alhambra tar sig Mats Waltré, precis som i dopet, friskt vatten över huvudet.

Calle Flognman

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts