Litteratur: Red: Peter Öberg - Waiting for the Machines to Fall Asleep - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Är ett nytt genombrott på väg?

26 short stories from the new wave of Swedish speculative fiction writers.

En imponerande och väl redigerad antologi av nya svenska science fictionförfattare.
Red: Peter Öberg
Waiting for the Machines to Fall Asleep
ISBN: 9187585316
Förlag: AffrontförlagVarje köp via denna
länk stödjer TK.


"Glöm billiga möbler, köttbullar och deckare. Sverige har mycket mer att erbjuda." Citatet från Risingshadow antyder att det svenska genombrottet för deckare i den engelskspråkiga världen nu tycks kunna följas av ett genombrott för den nya generationen av svenska science fictionförfattare.
Det är antologin Waiting for the Machines to Fall Asleep, redigerad av Peter Öberg som har slagit ned som en bomb i sajten Risingshadow. Det handlar om 26 noveller av lika många författare, många välkända för svenska sf-läsare som AR Yngve, KG Johansson, Pia Lindestrand och Patrik Centerwall, men tämligen okända utomlands. AR Yngve, som har en häftig hemsida, har dock publicerats på kinesiska.

Seregil of Rhiminee skriver på sajten Risingshadow att det handlar om en excellent antologi och fastslår: "Waiting for the Machines to Fall Asleep är en imponerande och väl redigerad antologi av nya svenska science fictionförfattare. Jag blev glatt överraskad av denna antologi, eftersom den innehåller historier av hög kvalitet.

Svenska författare har redan bevisat att de kan skriva spännande crime fiction. Nu bevisar de att de kan skriva fängslande science fiction som både har stil och originalitet. Denna fascinerande antologi ger läsare av spekulativ skönlitteratur en bra inblick i svensk science fiction.
Det är trevligt att skandinaviska spekulativ fiction är på uppåtgående, eftersom det tillför genren välbehövlig fräschhet.

Som de flesta läsare är medvetna om har denna genre mestadels dominerats av etablerade och välkända författare vilkas böcker finns hos de flesta bokhandlare runt om i världen. Lyckligtvis finns det oberoende förläggare som i likhet med Affront Publishing erbjuder läsarna kvalitets läsning som skiljer sig från huvudfåran inom science fiction vad beträffar stil, kvalitet och originalitet."
Så långt Risingshadow.

Dawn Vogel som recenserat boken hos Mad Scientist Journal är lite mer återhållsamt positiv men har särskilt fastnat för Lupina Ojalas bidrag "The Order of Things", som recensenten beskriver som en berättelse "som berör samtidigt som den upprätthåller en stämning av mysterium. Min enda önskan för denna berättelse är att den kunde ha varit längre."

Chuck Rothman som recenserat boken hos Tangent är inte lika entusiastisk om antologin och fastslår för sin del: "Jag slogs av den dysterhet och futtighet som breder ut sig i dessa historier. Det är alltför många pessimistiska uppfattningar om framtiden, och två tredjedelar av historierna slutar antingen med huvudpersonens eller hela den mänskliga rasens död. Det är inget fel med en kuslig vision av framtiden, men boken har inget annat än kusliga visioner av framtiden."

Båda Seregil of Rhiminee och Chuck Rothman bedömer varje enskild novell och det visar sig då att Chuck Rothman trots sin negativa sammanfattning faktiskt berömmer 8 av de 26 författarna, nämligen Boel Berman, Anders Blixt, Patrick Centerwall, Andrea Grave-Müller, Tora Greve, KG Johansson, Oskar Källner, Love Kölle och Lupina Ojala.

En fjäril gör ingen sommar. En lysande recension behöver inte heller innebära ett genombrott. Men redan det att flera engelskspråkiga recensenter funnit mödan värt att bedöma antologin är positivt. Vi får väl se vad som händer framöver.

Bertil Falk

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen