Litteratur: Red: Peter Öberg - Waiting for the Machines to Fall Asleep - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Är ett nytt genombrott på väg?

26 short stories from the new wave of Swedish speculative fiction writers.

En imponerande och väl redigerad antologi av nya svenska science fictionförfattare.
Red: Peter Öberg
Waiting for the Machines to Fall Asleep
ISBN: 9187585316
Förlag: AffrontförlagVarje köp via denna
länk stödjer TK.


"Glöm billiga möbler, köttbullar och deckare. Sverige har mycket mer att erbjuda." Citatet från Risingshadow antyder att det svenska genombrottet för deckare i den engelskspråkiga världen nu tycks kunna följas av ett genombrott för den nya generationen av svenska science fictionförfattare.
Det är antologin Waiting for the Machines to Fall Asleep, redigerad av Peter Öberg som har slagit ned som en bomb i sajten Risingshadow. Det handlar om 26 noveller av lika många författare, många välkända för svenska sf-läsare som AR Yngve, KG Johansson, Pia Lindestrand och Patrik Centerwall, men tämligen okända utomlands. AR Yngve, som har en häftig hemsida, har dock publicerats på kinesiska.

Seregil of Rhiminee skriver på sajten Risingshadow att det handlar om en excellent antologi och fastslår: "Waiting for the Machines to Fall Asleep är en imponerande och väl redigerad antologi av nya svenska science fictionförfattare. Jag blev glatt överraskad av denna antologi, eftersom den innehåller historier av hög kvalitet.

Svenska författare har redan bevisat att de kan skriva spännande crime fiction. Nu bevisar de att de kan skriva fängslande science fiction som både har stil och originalitet. Denna fascinerande antologi ger läsare av spekulativ skönlitteratur en bra inblick i svensk science fiction.
Det är trevligt att skandinaviska spekulativ fiction är på uppåtgående, eftersom det tillför genren välbehövlig fräschhet.

Som de flesta läsare är medvetna om har denna genre mestadels dominerats av etablerade och välkända författare vilkas böcker finns hos de flesta bokhandlare runt om i världen. Lyckligtvis finns det oberoende förläggare som i likhet med Affront Publishing erbjuder läsarna kvalitets läsning som skiljer sig från huvudfåran inom science fiction vad beträffar stil, kvalitet och originalitet."
Så långt Risingshadow.

Dawn Vogel som recenserat boken hos Mad Scientist Journal är lite mer återhållsamt positiv men har särskilt fastnat för Lupina Ojalas bidrag "The Order of Things", som recensenten beskriver som en berättelse "som berör samtidigt som den upprätthåller en stämning av mysterium. Min enda önskan för denna berättelse är att den kunde ha varit längre."

Chuck Rothman som recenserat boken hos Tangent är inte lika entusiastisk om antologin och fastslår för sin del: "Jag slogs av den dysterhet och futtighet som breder ut sig i dessa historier. Det är alltför många pessimistiska uppfattningar om framtiden, och två tredjedelar av historierna slutar antingen med huvudpersonens eller hela den mänskliga rasens död. Det är inget fel med en kuslig vision av framtiden, men boken har inget annat än kusliga visioner av framtiden."

Båda Seregil of Rhiminee och Chuck Rothman bedömer varje enskild novell och det visar sig då att Chuck Rothman trots sin negativa sammanfattning faktiskt berömmer 8 av de 26 författarna, nämligen Boel Berman, Anders Blixt, Patrick Centerwall, Andrea Grave-Müller, Tora Greve, KG Johansson, Oskar Källner, Love Kölle och Lupina Ojala.

En fjäril gör ingen sommar. En lysande recension behöver inte heller innebära ett genombrott. Men redan det att flera engelskspråkiga recensenter funnit mödan värt att bedöma antologin är positivt. Vi får väl se vad som händer framöver.

Bertil Falk

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen