Litteratur: Jerker Sagfors - De döda kommer från Karelen - Tidningen Kulturen
Jerker Sagfors. Foto: Emelie Asplund

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Allting kommer att bli bra. Allting kommer att bli bra

En mörkt mollstämd komposition för fyra stämmor.

Det poetiska hantverket är rasande skickligt, nästan för skickligt.
Jerker Sagfors
De döda kommer från Karelen
ISBN: 9789146226611
Förlag: Wahlström & WidstrandVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Jerker Sagfors. Foto: Emelie Asplund

Jerker Sagfors. Foto: Emelie Asplund

För drygt 20 år sedan skrev den finske filosofen och pessimisten Georg Henrik von Wright sin bok Myten om framsteget. Han lyfter där fram något som han ser som en stor fara för mänskligheten: vår tro på att det kommer att ordna sig. Eller rättare sagt att vi gärna inbillar oss att teknologin och andra framsteg på något sätt ska ta oss genom nuvarande och kommande svårigheter. Han kallar detta tillstånd för vanmaktens optimism, en naiv och passiviserande hållning till det egna ansvaret som gör att vi kan låta svåra saker bero och ägna oss åt det förnöjsamma istället för det nödvändiga. Som motbild och väg framåt ställer han en provokativ pessimism som i korthet innebär att det nog trots allt är försent. Vi har eller kommer snart att missa sista tillfället att ställa saker och ting tillrätta. Klimatförändringar, krig, ekonomisk stagnation, främlingshat osv.

Det är mot den dystra bakgrunden som jag läser Jerker Sagfors andra diktsamling, De döda kommer från Karelen. Förlagstexten får beskriva bokens innehåll:

I den fattiga och eftersatta centraleuropeiska byn Federsee städas slaktarens skjul ur och man dekorerar med vildblommor och ris. Borgmästaren håller tal för att lugna invånarna, men varnar samtidigt för de ondskefulla finnarna. Federseeborna förenas i sin rädsla för finnen, som befaras komma österifrån för att dränera deras livsviktiga kärr och nattetid smyga omkring i byn i sin jakt på människokött. Med vidskepelse och indoktrinering övertygas byborna om att de bör slå ihjäl och begrava förbipasserande främlingar i kärret.

De döda kommer från Karelen är en mörkt mollstämd komposition för fyra stämmor: byborna i den fattiga och intellektuellt avskärmade trakten Federsee, kärrliken (som benämns moorleiche), en observatör från Strasbourg samt betraktelser om "finnen". Texterna om finnen är som hämtade ur en naturdokumentär och beskriver hur arten beter sig, fortplantar sig och vad den har för påverkan på sin miljö.

Finnen parar sig inte som andra,
utan som hunden och klockgrodan.
Den knullar knästående i snön
bak vedtravar och uthus.

Innevånarna i den sydtyska byn Federsee matas med historier om finnen, hur den dikar ut våtmarker var den än kommer och hotar därför byns existens då byborna får sin försörjning från vad de får från kärret. Dessutom har man under en lång tid gömt undan liken efter ihjälslagna främlingar i kärret. Vad skulle då hända om finnen kom och dikade ut deras likgömma?

Döden håller sig närmare än någonsin,
vitögd, elakt flinande med snusen under läppen
och spaden i handen

Det poetiska hantverket är rasande skickligt, nästan för skickligt. Avgrunden finns där, ständigt nära, men jag står aldrig riktigt nära kanten.

Jerker Sagfors framställer en mycket märklig och suggestiv väv av dessa fyra stämmor, med såväl spontanitet och disciplinerad kontrapunktisk behandling. Element från 00- och 10-talets samtida diktning dyker även här upp såsom naturlyriska inslag av en uppstoppad karaktär och framglimtande ironiska avslöjanden av våra sämre sidor. Men Sagfors lämnar oss inte som betraktare, ger ingen avkoppling. Han finner ett anslag som gör berättelserna till våra. Det är vi som gör främlingen till främling, det är vi som försöker trösta oss själva med att det nog kommer att bli bra även om vi innerst inne anar att det kommer att gå åt helvete. Denna undertryckta rädsla gör oss primitiva och får oss att andrafiera.

Rädsla
breder ut sig som en droppe olja
i vatten.

En gnista
och det oantändliga havet
brinner.

Det poetiska hantverket är rasande skickligt, nästan för skickligt. Avgrunden finns där, ständigt nära, men jag står aldrig riktigt nära kanten. Kanske något kärvt korn redigerats bort, kanske saknas det något som skaver och får mig att delta mer aktivt i läsningen av texten. I den sista avdelningen bryter plötsligt ännu en röst fram, formulerad i första person och sammanfattande, en röst som känns påhängd. Trots detta är det inget fel på stämningen i De döda kommer från Karelen. Sagfors lyckas göra den hotande undergången trovärdig och drabbande genom hela boken, en stämning som jag läser ligger nära von Wrights provokativa pessimism. Kanske har vi inte lyssnat på varningarna i tid, kanske är det redan försent. Kanske försöker vi trösta oss med de ihåliga orden: allting kommer att bli bra.

Jag hade turen att bevista boksläppet av De döda från Karelen. Trots svår förkylning och med bara ett litet urval av texterna lyckades Sagfors försätta publiken i svår modstulenhet och förstämning. Jerker Sagfors tilldelades nyligen av Svenska Akademin stipendium från Stina och Erik Lundbergs stiftelse för denna bok, en mycket välförtjänt utmärkelse för angelägen poesi.

Lästips: Litteratur: Jerker Sagfors, Grön, grön

Calle Flognman

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen