Litteratur: Yvonne Leffler - Sigge Stark : Sveriges mest produktiva, utskällda och lästa författare - Tidningen Kulturen
Sigge Stark, 1955. Foto: Wikipedia

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Folkkär, men inte erkänd som författare

Sigge Stark (1896–1964) hette egentligen Signe Petersén, som gift Björnberg, hon var en författare, som älskades av läsarna och sålde i enorma upplagor. Det var bara Vilhelm Moberg, som kunde konkurrera med henne, hon var enormt produktiv, skrev 115 romaner och mer än 500 korta berättelser, en helt osannolik produktivitet. Under tre decennier toppade hon försäljningen.

Sigge Stark hyllar det gamla, goda livet på landet, hon tycker inte om storstaden och hon tycker inte om folk från staden.
Yvonne Leffler
Sigge Stark : Sveriges mest produktiva, utskällda och lästa författare
ISBN: 9789188348623
Förlag: LIR.skrifter, Göteborgs UniversitetVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Sigge Stark, 1955. Foto: Wikipedia

Sigge Stark, 1955. Foto: Wikipedia

Det fanns en hake, minst, kritikerna hatade Sigge Stark och beskrev hennes böcker som skadliga. De hårdaste kritikerna var de, som inte läst hennes böcker. De gjorde, som oftast, uttalanden och utsagor, som var dåligt underbyggda, slappa och svepande. Det retade också många att hon skrev så mycket om kärlek och erotik. Dessutom, bara att sälja mycket under lång tid, utgör en grogrund för kritik.

Det är en romantiserande bild, där inte sällan kvinnan är i händelsernas centrum.

Sigge Stark valde gärna att berätta om livet på landsbygden; på bondgården med en kärna av familj, djur och lantlivets sysslor. Det var hårt arbete, det var kärlek och det hela var kryddat med äventyr. Det är en romantiserande bild, där inte sällan kvinnan är i händelsernas centrum. Sigge Stark hyllar det gamla, goda livet på landet, hon tycker inte om storstaden och hon tycker inte om folk från staden. Det märks att Sigge Stark har en stor kärlek till människorna och djuren, hennes naturskildringar är ofta målande och rika.

Detta med kärlek och erotik är ofta krav, som kommer från förlagen, hon är beroende av pengar och hon tillgodoser deras önskemål. Pengar är för henne en ständig bristvara, det går åt en hel del på bisysslorna med travhästar och hundar, men allmänt sett rinner pengarna mellan fingrarna. Vid akuta lägen får hon isolera sig i ett torp, utanför Torsby, leva på kokt potatis och kaffe och på kort tid skriva en ny roman. Det går, men det förbättrar inte hennes ekonomiska situation, hon dör med stora skulder och utblottad, 1964.

Yvonne Leffler, som är professor i litteraturvetenskap, visar i sina inträngande strukturanalyser av Sigge Starks romaner och noveller, att hon har något väsentligt att berätta om sin tid, om frågor som är aktuella, om rådande värderingar och strömningar och tendenser i samhället. Vårt land är inne i en stor förändringsfas och det sker stora rörelser från landsbygd till stad. Det finns stora förtjänster att upptäcka i Sigges Starks författarskap, som på ett oförtjänt sätt viftas bort som låghaltig skräplitteratur - särskilt av de, som inte läst böckerna.

Bo Bjelvehammar

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen