Litteratur: Marie Chantal-Long - Den blomstertid nu kommer - Tidningen Kulturen
Marie-Chantal Long

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Det finns inga perfekta planer

Detta är en spännande och realistisk ungdomsroman med bra personskildringar och har välförtjänt nominerats till Barnens romanpris 2015.

Den blomstertid nu kommer är en stark skildring av utanförskap och längtan efter ett bättre liv.
Marie Chantal-Long
Den blomstertid nu kommer
ISBN: 9789172997097
Förlag: OpalVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Marie-Chantal Long

Marie-Chantal Long

Fred såg hur hastighetsmätaren närmade sig hundra. Han blev ännu räddare än förut. Plötsligt ville han hem. Hem till farsan och lillasyster. Till det tråkiga köket i det tråkiga huset, bara en trappa upp. På Mossen. Ganska tråkigt. Fattigt. Det var det som hade varit grejen.

Att få pengar. Fred tror att lite pengar är lösningen. Hans polare Wahid tror att mycket pengar är lösningen. Tarzan är övertygad om att han har hittat lösningen och tar med sig två minderåriga grabbar för att genomföra det perfekta brottet på skolavslutningen.

Men ingenting går perfekt. Istället sker en olycka och plötsligt dyker en fransktalande flicka upp i baksätet och Fred befinner sig i något som mest av allt liknar ett gisslandrama i en film. Flickan påminner om hans egen syster och han vill göra allt för at skydda henne. Tänk om Fred bara struntat i de där planerna och gjort som alla andra i hans ålder, bara stannat kvar i skolan och sjungit "Den blomstertid nu kommer".

Den blomstertid nu kommer är en stark skildring av utanförskap och längtan efter ett bättre liv. Marie Chantal-Long har skapat en ungdomsbok utan tillrättalagda mallar för hur barn och ungdomar ska vara, hur de ska tänka och vad de ska vilja. Det är en realistiskt och spännande roman och boken har, välförtjänt, nominerats till Sveriges radios Barnens romanpris 2015.

Romanen använder ofta ett enkelt, rakt språk med korta meningar, framför allt i skildringen av Freds tankar och känslor. Detta är effektivt, man kommer snabbt in i hans stressade sätt att tänka och den klaustrofobiska ångesten för vad som kan hända. Över lag är karaktärer och personskildringarna i romanen mycket bra, speciellt fint skildrad är Freds relation med den lilla flickan och med sin lillasyster.

Och livet är det som pågår medan Fred och de andra gör upp sina perfekta planer.

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen