Litteratur: Lev Rubinstein - Ryska dagsedlar - Tidningen Kulturen
Lev Rubinstein. Foto: Ersatz

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Lev Rubinstein, den legendariske konceptpoeten på svenska

Denna bok av Lev Rubinstein hittar på ett självklart sätt, och inte utan elegans, in under garden och nyper till mot okritisk patriotism och ett alltmer auktoritärt styre.

Texterna i denna bok är hämtade från internetsajten www.grani.ru, den sista så färsk som från den 15 januari i år. Ett trettiotal kortessäer på sammanlagt 180 sidor.
Lev Rubinstein
Ryska dagsedlar
ISBN: 9789187891229
Översättning: Johan Öberg
Förlag: ErsatzVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Lev Rubinstein. Foto: Ersatz

Lev Rubinstein. Foto: Ersatz

I kapitlet "Monumental propaganda", nej det är nog ingen felöversättning, monumental ska det vara, skriver Lev Rubinstein:

"Om dialogen och dess nödvändighet talar mer eller mindre alla. Det gör till och med sådana som med dialog avser ett förhör hos åklagaren, ..."

Lev Rubinstein, född 1947, är poet, bibliotekarie och konceptkonstnär med rötterna i det sovjetiska 1970-talet. Han valde en annan väg än dissidenterna och utvecklade tillsammans med likasinnade en genre i korsningen ordkonst, bildkonst och performance. Det var ett sätt att inte tala samma språk som makten, vilket dissidenterna på sätt och vis gjorde, fast med motsatta förtecken.

Texterna i denna bok är hämtade från internetsajten www.grani.ru, den sista så färsk som från den 15 januari i år. Ett trettiotal kortessäer på sammanlagt 180 sidor. Att de kallas dagsedlar leder ju tankarna mot Stig Dagermans dagsverser i Arbetaren där han under åren 1945–54 skickade roande giftpilar mot dumheter i ett begynnande folkhem. Läget i Ryssland under Putin, särskilt med det senaste årets konflikt med Ukraina, är bistrare på alla sätt, men de bådas författares tonträff har likheter.

Ett vardagsspråk som tränger in och biter sig fast på ett nytt sätt. Talat av en stat som inte bara vill förbjuda medborgerliga friheter, utan också medborgarnas strävan efter dessa.

Den gamla sovjetpropagandan kunde man förhålla sig till, det fanns regler och den gick att tolka, nu är det svårare när orden tappar sin betydelse och lögn eller sanning inte verkar spela någon roll längre. 

Ytterligare ett citat från "Monumental propaganda":

"En del människor konstaterar bittert att det som idag packas in i det officiella mediala rummet varken är information, journalistik eller analyser, utan bara värsta sortens propaganda.

Men så vitt jag förstår är det inte ens propaganda längre. För också den mest hämningslösa och skoningslösa propaganda bygger på en uppsättning regler, grepp och koder att ta hänsyn till. Propaganda, det är i alla fall ett yrke, om än uselt.

Nej, detta är inte propaganda. Nej. Detta är en typisk läcka på ett avloppsrör. Med alla följder detta bär med sig. Och då visar det sig att många medborgare helt saknar de receptorer som krävs för luktsinne."

Ett vardagsspråk som tränger in och biter sig fast på ett nytt sätt. Talat av en stat som inte bara vill förbjuda medborgerliga friheter, utan också medborgarnas strävan efter dessa.

Översättningen flyter lätt och behagligt, vilket förmodligen inte var så lätt att ordna med ett språk som rör sig med en del namn jag får googla (det är ju lätt), men också med insprängda hänvisningar till litteraturen och andra händelser som jag kan se och ana, och förmodligen några jag inte ser alls.

Minns dock: "Också den mest sorgliga kunskap är alltid nyttigare än den ljuvaste okunskap."

Leif Carlsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts