Litteratur: Dipak Mazumdar - DIONYSOS and Other Poems - Tidningen Kulturen
Dipak Mazumdar. Foto: Privat

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

In vino veritas

Dipak Mazumdar dricker vin och har det kul.

You are tired of this Old Dionysos
the cackle of Swedes & Greeks
you don´t want to live in the times
of Harald Hairfair or Pericles
Dipak Mazumdar
DIONYSOS and Other Poems
ISBN: 9789198038675
Förlag: Ars Interpres Publications

Klicka här för att finna information hos Bokus apropå den här boken. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Dipak Mazumdar. Foto: Privat

Dipak Mazumdar. Foto: Privat

Dionysos, den grekiska gudavärldens festfixare nummer ett, men också namnet på ett otal grekiska tavernor världen över.

Därifrån härrör sig titeln på Dipak Mazumdars senaste diktsamling, en titel som utlovar fest och sinnlig njutning, en diktsamling som är tillägnad de som på torsdagar hedrar Dionysos.

Mazumdar är en polyglott som är född i den bengaliska delen av de brittisk-indiska kolonierna, numera Bangladesh. Han har tidigare kommit ut med sju diktsamlingar, bland annat Den här apelsinen har jag skalat förut och har medverkat i ett stort antal tidningar, tidskrifter och antologier.

Denna diktsamling, DIONYSOS and Other Poems är skriven på engelska men i Mazumdars tidigare produktion finns även svenska och tvåspråkiga titlar. Jag går in i läsningen med detta, tillsammans med tanken på att skrivaren är en man med 80 års personlig erfarenhet av livet, nästan lika lång bekantskap med världslitteraturen och som nu befinner sig på tavernan Dionysos belägen någonstans i Stockholm. Han är i gott sällskap av vänner, musik och massor av vin.

Epiphany
IS a glass of wine
shedding petals
across the Bar

Så inleder Mazumdar, mitt i boken, en svit dionysiska dikter. Men här kom inte typografin med. I originaltexten slänger orden runt på boksidan lite som de vill, som om de också var lite på lyran. Det förstärker intrycket av berusning och hämningslöshet och visst är det fest! Mazumdar dansar på tåspetsarna mellan borden på den grekiska restaurangen och rör sig fritt mellan Catullus och Kentucky Fried Chicken och T.S. Eliot kanske visar bilder i sin iphone för Charles Manson.


Rubbing toes against windows
Moribund greek songs on dying
Hector Medea Electra
Fresh colours of fairytales on walls
Drip and wail
Sombre waiters walk around in black
Lukanico-belching monks of Athos
Schoo schoo sound of espresso machine…

Diktjaget är rejält på örat, är vulgär och beläst, sinnlig och ohämmad. Men invävt i lättsamheten läser jag också in en kritisk udd mot vårt mänskligt underhållningsbegär och religionernas bedövning. En kritik mot diktjagets egna och andra människors turisttillvaro i det korta livet, skildrat genom berusningen, med mängder av detaljer från världen förbisusande. Vi vill bort, skylla ifrån oss och underhållas. Minnas de underbara stunderna och dränka våra sorger. Den gamle grekiske guden dras in i fyllesnacket:

You are tired of this Old Dionysos
the cackle of Swedes & Greeks
you don´t want to live in the times
of Harald Hairfair or Pericles

Mazumdar visar något väsentligt om att festen handlar om livsglädje och flykt. Han förenar uppsluppenheten med en svidande kritik mot underhållningsbegäret, rotar sina texter i sinnliga upplevelser och rotar sedan vidare i världslitteratur och kulturer utan att tappa greppet. Eller rättare sagt, just genom att släppa greppet. Jag har vissa invändningar mot det redaktionella arbetet och den något daterade kvinnosynen men på sätt och vis stämmer det överens med bokens berättelse så jag släpper det för: hallå, det är ju fest! 

Calle Flognman

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen