Litteratur: Arundhati Roy - De små tingens gud - Tidningen Kulturen
Arundhati Roy. Foto: Jean Baptiste Paris

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Om en förbjuden kärlek

En mäktig släktkrönika såväl som en drabbande kärlekshistoria och ett skakande politiskt drama.


Vid läsningen går tankarna emellanåt till Faulkner. Det finns vissa likheter mellan denna bok och hans författarskap. Ett samhälle som präglats av orättvisor skildras genom en sönderfallande familj, liksom i The Sound and the Fury.
Arundhati Roy
De små tingens gud
ISBN: 9789173376648
Översättning: Gunilla Lundborg. Pocket.
Förlag: BrombergsVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Arundhati Roy. Foto: Jean Baptiste Paris

Arundhati Roy. Foto: Jean Baptiste Paris

De små tingens Gud är den indiska författaren och aktivisten Arundhati Roys första och hittills enda skönlitterära bok. När den först kom ut 1997 tog den världen med storm. Den belönades med Bookerpriset för årets bästa engelskspråkiga roman, ett pris som tidigare bland andra Salman Rushdie, J.M. Coetzee och Nadine Gordimer belönats med, och Roy tog plats i kulturetablissemangets finrum.

Boken har tidigare varit utgiven på svenska av Bonniers. I år har den kommit i ny upplaga, denna gång på Brombergs förlag, men såvitt jag kan förstå är översättningen densamma.

Vi får följa en släkt i den indiska delstaten Kerala. Största delen av berättelsen utspelar sig under några veckor 1969. Huvudpersoner är tvillingarna Estha och Rahel och deras syrisk-kristna storfamilj, som är med om omvälvande händelser som får familjen och deras egna liv att långsamt sönderfalla. Barnen är oskuldsfulla betraktare som mer och mer exponeras för en kärlekslös omvärld, innan de vid berättelsens klimax begår det yttersta brottet tillsammans och lämnar oskulden och barndomen bakom sig.

Bokens handling kretsar kring förbjuden eller problematisk kärlek, mot en bakgrund av Keralas sociala och politiska liv. Så gott som alla personer i boken har misslyckade personliga relationer bakom sig. De enda som lyckas skapa meningsfulla och upplyftande kärleksrelationer, måste bryta mot djupt rotade normer för att få dem. Häri ligger en kritik av det indiska kastsystemet och delstaten Keralas politiker. Staten var länge styrd av kommunister som pläderade social rättvisa, men inte ens bland de egna leden lyckades de göra sig fria från det gamla kasttänkandet.

Vid läsningen går tankarna emellanåt till Faulkner. Det finns vissa likheter mellan denna bok och hans författarskap. Ett samhälle som präglats av orättvisor skildras genom en sönderfallande familj, liksom i The Sound and the Fury. Roy använder sig liksom Faulkner av okonventionella berättartekniker. När hon berättar ur barnens perspektiv, skriva ord fonetiskt eller i versaler för att få fram en barnslig naivitet i språket. Berättelsen är inte heller linjärt strukturerad, utan pendlar mellan olika tids- och berättarperspektiv. Det är inte lika stilsäkert som hos Faulkner och inte lika stor litteratur, men för det mesta är det god läsning.

Roy är en begåvad författare som kämpar hårt för att skapa sig en egen röst. När hon lyckas, är det ett nöje att lotsas genom Kerala av henne. Mer kan man inte önska sig av ett tämligen lovande förstlingsverk.

Fredrik Sixtensson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts