Litteratur: Stig Strömholm - Resonerande katalog. Minnen 1958-2003 - Tidningen Kulturen
Stig Strömholm. Detalj från omslaget.

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

”Karolin och middagsätare”

Stig Strömholms förhållande till språk rymmer en formuleringsglädje som ofta blir genial.

Det finns en mild ironi i porträttet, men framför allt är Stenström förbluffad. Hur hade denna närmast osannolika gestalt kunnat uppstå?
Stig Strömholm
Resonerande katalog. Minnen 1958-2003
ISBN: 9789173537155
Förlag: Atlantis

Klicka här för att finna information hos Bokus apropå den här boken. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Stig Strömholm. Detalj från omslaget.

Stig Strömholm. Detalj från omslaget.

Stig Strömholm väckte tidigt uppseende. I sina memoarer berättar Thure Stenström om ett möte med den sjuttonårige studenten Strömholm, som föreslog en promenad för utbyte av tankar om Geijer:

”Kunde kandidaten till äventyrs ha älskvärdheten att överväga möjligheten att exempelvis företaga en kortare promenad? Om jag drister mig att väcka ett förslag, vore måhända Sysslomansgatan i nordlig riktning något att tänka på?”

På Stenström gör han intryck av att ha fallit ner från månen.

Det finns en mild ironi i porträttet, men framför allt är Stenström förbluffad. Hur hade denna närmast osannolika gestalt kunnat uppstå?

Några ledtrådar till en förklaring kan man finna i Strömholms nu utgivna minnen.
De vill visserligen främst redovisa vad han uträttat och han ägnar sig inte åt introspektion, men ett avgörande förhållande framhålls flera gånger: vid två års ålder förlorade han sin far.

Denne hade varit officer, men liksom Lagerlöfs kavaljerer hade han distanserats av utvecklingen och blivit hemlös i tiden. Det starkt idealiserade minnet av honom kom att prägla sonen, ”ett musketörsfrälst och historieromantiskt sinnat verklighetsfrämmande skolljus”. Lite påminner hans sätt att reagera om Sven Lidmans.

Den döde fadern framställdes inom familjen som ”en ståtlig och elegant, intelligent, litterärt och historiskt beläst och bildad, språkkunnig och spirituell gentleman”. Det är uppenbarligen också så som Stig Strömholm vill framstå i sina minnen.

De bygger inte på dagboksanteckningar men tydligen på en sprängfylld kalender. Därför kallas de ”resonerande katalog” och har drag av verksamhetsberättelse. Författaren har lagt band på sin vidlyftiga retorik och vinnlagt sig om en matter of fact-stil.

Också polemiken är nertonad och mindre lysande förmågor och politiska motståndare (ibland sammanfaller de) behandlas med påfallande hovsamhet.

Författaren vill framstå som det ”allmännas” tjänare och i någon mån som officer. Det sägs vara en överpolitisk position. Den kräver tydligen att utövaren befinner sig i centrum. Makten stavas med stort M. Svea hovrätt är ”Maktens innersta rum” och i Stora Rummet ”dunkade rikets hjärta”. Redan under sin tingsmeritering i Uppsala finner sig Strömholm vara ”i Svearikets centrala bygder, själva kärnan i riksäpplet”.

Sedan han 1969 blivit professor i allmän rättslära, och utnämnts till riddare av Nordstjärneorden, befann sig Strömholm vid ett etappmål på den bana, som ledde till ämbetet som Rector magnificus vid Uppsala universitet.

Tidigt hade han bedrivit forskning i München och Paris. Som sin särskilda ambition har han sett att plädera dör tyskans och franskans roll i efterkrigstidens Sverige. Okunskapen och språkens prekära ställning anser han inte förändras av det faktum, att ”isolerade svärmar av nusvenska hel-, halv- och kvartsintellektuella gärna söker sig till det vitala Berlin”.

Själv har han rört sig i mera upphöjda kretsar, inte minst sedan han tilldelats den f.d. preussiska orden Pour le Mérite.

De utvalda andar som utmärkts med denna träffas regelbundet på olika platser i Tyskland och Strömholm redogör utförligt för dessa sammankomster.

Vi får inblickar i många sjangtila salar. Vid det svenska kungaparets statsbesök i Frankrike befann sig också Strömholm i Versailles: ”jag höll just på att förse mig från en överdådig buffé i rummet närmast Spegelgalleriet, då döbattangerna slogs upp och de höga gästerna började komma ut”. Både kungaparet och presidentparet styrde stegen mot gästen från Uppsala. Han noterar att det uppstod ett ”avsevärt respektavstånd” bland bufféätarna visavi den så glansfullt favoriserade.

Alltmer blir Strömholm en de internationella konferensernas flygande holländare. Han kan redovisa ett närmast astronomiskt antal mer eller mindre delikata middagar och supéer.

Betydligt intressantare är avsnittet om författarens ”gästspel på Parnassen”. Apropå Stendahl har han en gång talat om ett tillstånd, då världen ligger öppen ”för den som just funnit sin egen totala disponibilitet, som plötsligt håller sitt liv i sina händer”. En liknande eufori tycks rollbytet som skönlitterär författare ha medfört.

Ett av Strömholms favoritord är ”karg” och mitt bland alla middagar och ceremonier finns föreställningen om enkelhet och stoisk pliktuppfyllelse. Den har samband med den klassiska litteraturen och med minnet av fadern, de två makter som i så hög grad bestämt Stig Strömholms liv och som präglade redan den unge man som förvånade Uppsala.

Göran Lundstedt

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen