Litteratur: Agnes Vittstrand - Allt som tar plats - Tidningen Kulturen
Agnes Vittstrand. Foto: Freke Förlag

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

”Allt som tar plats” – En diktsamling som inte alltid griper tag

Den framtida poeten gömmer sig kanske under ytan.

Språket blir mer poetiskt när det utvecklas utanför listornas, torra, tråkiga ram och jag känner bättre av poetens verkliga känslor.
Agnes Vittstrand
Allt som tar plats
ISBN: 9789198090345
Förlag: Freke Räihä Förlag

Klicka här för att finna information hos Bokus apropå den här boken. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Agnes Vittstrand. Foto: Freke Förlag

Agnes Vittstrand. Foto: Freke Förlag

Det är alltid svårt för en recensent att ärligt recensera ett verk där författaren tydligt visar upp sin psykiska bräcklighet och understryker att skrivandet räddat hens liv. Agnes Vittstrands debut, diktsamlingen Allt som tar plats, tillhör den här genren. Poeten understryker i samlingens baksidestext, på ett omslag som nästan helt går i vitt, att hon debuterar med en bok om incest och att boken tagit henne tjugo år att skriva.

Det dåliga samvetet finns alltså med från första början och jag läser dikterna och de korta prosatexterna med en stark förhoppning att jag ska få läsa något riktigt bra, för jag vill egentligen inget hellre än att ge Agnes Vittstrand en positiv recension som kanske hjälper henne att räta på ryggen lite till och ta sig en sträcka vidare i livet. Tyvärr kärvar det här till sig riktigt ordentligt.

Till att börja med kan jag för mitt liv inte hitta mycket poetisk känsla alls i de här dikterna. Istället hittar jag en samling ganska tråkiga listor som innehåller allt möjligt från ”julklappar att fixa”, ”Låtlista” och ”Innan resan” till det mer utmanande ”Fittord”. Tråkigt nog innehåller listorna precis det som de ger sig ut för att innehålla (även fittorden). ”Låtlistan” innehåller låtar, ”Innan resan” innehåller poetens påminnelser till sig själv: Kolla pass. Kolla försäkring. Kolla läkemedel. Gå in skor. Fixa kläder.

Inte speciellt intressant. Jag antar att alla listorna på något sätt ska placera det fruktansvärda som hände Agnes Vittstrand i en vardaglig kontext som gör pappans övergrepp begripliga, men tyvärr känns själva formen inte avancerad nog för att hålla läsarens uppmärksamhet vid liv. Efter tag blir läsningen av listorna tråkig och jag hade nog ganska snabbt lagt ifrån mig den här diktsamlingen med en lite skamsen gäspning, om inte några av prosadikterna hållit betydligt högre kvalité.

Språket blir mer poetiskt när det utvecklas utanför listornas, torra, tråkiga ram och jag känner bättre av poetens verkliga känslor. Speciellt tydligt blir detta i den avslutande prosadikten, samlingens bästa dikt, som är skriven som en dialog mellan Pappan och hans offer, där jag äntligen får en känsla av att det kanske gömmer sig en framtida poet under ytan. Förhoppningsvis kan hon snart börja krypa ut ur den tvångströja som incesten och psykvården tvingat på henne och kanske börja skriva lite verkligt god poesi, som både berör och engagerar.

Elisabeth Brännström

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen