Litteratur: Jonathan Stroud - Lockwood & Co. Den skrikande trappan - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Spökagenter med livet som insats

I Jonathan Strouds nya bok har Storbritannien under de senaste femtio-sextio åren härjats av en epidemi. Men det är inte någon sjukdomsrelaterad sådan – utan mycket mer skrämmande än så.

Jonathan Stroud fångar snabbt in läsaren i en historia som många gånger är både spännande och underhållande.
Jonathan Stroud
Lockwood & Co. Den skrikande trappan
ISBN: 9789132162916
Översättare: Carina Jansson
Förlag: B. Wahlströms förlag

Klicka här för att finna information hos Bokus apropå den här boken. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Spöken stryker nattetid omkring och gör landet osäkert. Frossa, oförmåga att röra sig och en nattsvart håglöshet kan drabba de som blir utsatta för smittan. Att bli spökberörd, dvs. om ett spöke nuddar vid dig, är mycket allvarligt eftersom det ganska snabbt leder till fullständig organisk kollaps, vilket i sin tur leder till döden.

I det här drabbade landet finns det lyckligtvis olika sätt att skydda sig mot spökena. Det allra bästa skyddet erbjuder agenturerna. Dessa kan anlitas för att bli av med de problem som ett spöke i ens närmaste omgivning kan orsaka.

Agenterna som utför utdrivningarna är bara barn eller yngre tonåringar, och kallas för talanger. Talangerna har förmågan att antingen höra eller se spökena, och många av dem besitter mer än en förmåga. De övervakas oftast av någon vuxen, som inte längre själv har kvar sin förmåga men som tidigare arbetat som en talang. De två största agenturerna är Fitts och Rotwell, den minsta och som dessutom drivs av en talang själv, är Lockwood & Co.

Det är dit som Lucy Carlyle söker plats som assisterande agent och där hon också får anställning. Tillsammans med ägaren, Anthony Lockwood, vanligtvis enbart kallad för Lockwood, och den andre agenten, George Cubbins, tar hon sig an diverse fall som Londons förortsbor har problem med. En dag dyker plötsligt en mycket berömd klient upp som erbjuder agenturen Lockwood & Co ett fall de helt enkelt inte kan avstå. Fallet kan innebära att de kan bli en mer ansedd agentur – förutsatt att de överlever mötet med de spökmunkar som sägs terrorisera trappan i Combe Carey Hall.

Jonathan Stroud fångar snabbt in läsaren i en historia som många gånger är både spännande och underhållande. Han skriver i samma anda som Enid Blyton, Susan Cooper och Lloyd Alexander och översättningen av Carina Jansson är väldigt bra gjord. Varje kapitel har även en fin illustration som knyter an till vad som sker i handlingen. Boken har rönt framgång runt om i världen och detta är föga förvånande, välskriven och fantasieggande som den är. Kort sagt är det en bok som är för spännande för att lägga ifrån sig. Det är tur att den andra boken i serien om Lockwood & Co kommer i början av mars.

Jessika Ahlström

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen