Litteratur: Per Björklund (red.) - Syrien. Revolutionen, makten och människorna - Tidningen Kulturen
Syrien, livets skugga. Foto Laura De Sanctis

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Syrien, en förlorad revolution?

Var det rätt att göra uppror i Syrien? Är all den splittring som det sargade landet nu uppvisar ett resultat av en fåfängans optimistiska men utsiktslösa revolution? Vore det inte bättre att en makt med kontroll över hela staten kunde ha behållit makten ograverad? Vad ska detta hejdlösa krigande tjäna till?

Flertalet artiklar ger en ny bredare mer mångfacetterad bild av den grymma verklighet som utgör dagens Syrien.
Per Björklund (red), tillsammans med flera författare
Syrien. Revolutionen, makten och människorna
ISBN: 9789187777110
Förlag: Verbal förlag

Klicka här för att finna information hos Bokus apropå den här boken. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Syrien, livets skugga. Foto Laura De Sanctis

Syrien, livets skugga. Foto Laura De Sanctis

Ja, det är frågor från ett perspektiv långt bort från kaoset i Syrien, frågor som bygger på okunnighet men som också uttrycker en relevant frustration och besvikelse inför det kaos och allt dödande som denna revolution har utmynnat i. Och just i det mycket invecklade politiska och religiösa pussel som Syrien utgör fungerar inga enkla lösningar. Inga direkta beslut kan lättvindigt och med städande nit tas av någon yttre "räddningskraft" som FN eller så, där riktlinjer dras upp och allt fungerar enligt en upplagd och fredsförhandlad plan. Man kan med ett gammalt maoistiskt ordspråk konstatera att lärdomen kan beskrivas som att ”en revolution är ingen tebjudning”. Vill man bjuda in till en sådan bör man på förhand inse att det inte kommer att serveras särskilt många lättdoppade kakor till det flammande teet.

Syrien. Revolutionen, makten och människorna, med redaktören Per Björklund i samarbete med ett antal i Syrienfrågan initierade skribenter, försöker reda ut begreppen och ställa de frågor, alternativt ge de svar som kan lösa upp detta kaos till begripliga mönster och uppdelningar.

Denna antologi är en samling initierade artiklar om det Syrien som idag från alla upptänkliga synvinklar och håll tycks ligga i ruiner sargat av våldsyttringar, sekterism, maktspråk, allehanda utifrån kommande inblandning och vapenleveranser och med ett dödstal på 200.000 och med ett ännu större antal människor i vild flykt.

Per Björklund säger om bokens syfte:

”Den här boken är ett försök att lyfta fram andra, delvis undanträngda perspektiv och därigenom bidra till förståelsen av en av vår tids svåraste konflikter.”

Den nyligen ur syrisk fångenskap frisläppte journalisten Joakim Medin finns med och skriver om sin nu även allmänt omtalade, riskfyllda tillvaro som journalist i Syrien direkt på plats. Det gör han i texten ”Revolutionen i Rojava”:

”Klockan är kring lunchtid den 2 oktober 2014, och granatnedslag och skottlossning har hörts hela morgonen och natten dessförinnan, när det kommer en bestämd order om att jag måste ge mig av. Bara tre minuter finns för att packa väskan, sedan ger en svart bil snabb skjuts ut ur staden, och följer strömmen västerut. På den östra sidan rapporteras krigarna i Islamiska staten (IS) vara endast några hundra meter bort”

När man läser detta känner man den anade rädslan springa i ändalykten. Vi vet nu att under ett nytt uppdrag i Syrien i nutid, grips Joakim Medin, och förs bort, men inte av IS utan den den syriska regimen. Vi vet nu också att han är frigiven, men det som stannar kvar i tanken är just hur journalister är tillåtet villebråd på alla sidor. IS har ju med eftertryck visat med vilken grymhet de kan behandla journalister. Och Medin kanske ska 'vara glad' att han inte blev deras byte.

Medin talar om gränsstaden Kobane och dess betydelse. Hur kurderna lyckas stoppa IS framfart just där och att denna stad kallats Stalingrad eller Kobanegrad med anspelning på att det var i Stalingrad ryssarna stoppade tyskarna under andra världskriget och i likhet därmed att kurdernas peshmergatrupper stoppade IS i Kobane.

Al Naher frilansskribent, tidigare ledarskribent i Aftonbladet, berättar i sin artikel, ”Det är aldrig för sent att stödja folket”, om sin relation och sina intryck och uppfattningar om Syrienkriget. Hon föddes 1981 i Damaskus, hennes familj flydde från Irak undan Saddam Hussein på 70-talet. Hon ger en delvis annan bild av hur den kristna minoriteten behandlats under Bashar-al Assad med splittring och undergrävande politik. Hennes initierade kunskaper och därmed mer mångfacetterade analys av de religiösa motsättningarna och deras balans och vikt ger en ny fördjupad syn för ögon och öron som endast sett och hört sig till en uppfattning i våra medier här i Sverige.

Helen Gillinger ger en intervju med läkaren Waleed Tamer på länk från Syrien: ”Vi dör en långsam död i tystnad", säger han, och fortsätter:

”Vi hade inspirerats av Egypten./.../. Vi hade sett diktaturen i Tunisien falla efter bara några veckors revolution och vi hade sett den värsta diktatorn av dem alla, Gadaffi, försvinna efter sex månaders folkligt uppror. Vi hade sett omvärldens stöd till dessa revolutioner och tänkte att nu är det vår tur. Men det blev inte så för oss i Syrien”

Vad var det då som gick fel? Flera förklaringar ges, bakgrunder och nya infallsvinklar vi inte är riktig bekanta med i den allmänna media rapporteringen presenteras.
Niklas Orrenius skriver om flyktingarna från Syrien - de är nu miljontals - om den humanitära katastrofen, om en del syriers idealiserade bild av Sverige bland de flyktinglägret som har kontakt med släktingar eller vänner som kommit till Sverige.

Flertalet artiklar ger en ny bredare mer mångfacetterad bild av den grymma verklighet som utgör dagens Syrien. När man läser boken inser man att kunskap är en av de komponenter som måste till för att i någon mån kunna förstå den komplicerade situationen i dagens Syrien.

Bokens redaktör Per Björklund är chefredaktör på Fria Tidningen och bland annat författare till Arvet efter Mubarak. Egyptens kamp för frihet.

Benny Holmberg

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen