Litteratur: Peter K. Andersson; Kafémänniskan - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Essä om kafénomaden

en välbehövlig oas i det ständiga myllretPeter K. Andersson
Kafémänniskan
Carlssons

Jag tolkade först undertiteln ”en essä om stillasittande i en tid av rörlighet” som en reaktion mot den senare tidens hälso- och löpartrender och hann tänka tanken att det ändå var väl optimistiskt att kalla vår tid för ”en tid av rörlighet”. Det må läggas mer pengar än någonsin på pulsklockor och barfotaskor, men samtidigt varnar medierna för att vår tids stillasittande arbeten är ren döden för hälsan. Nu är det inte riktigt den rörligheten som åsyftas här, utan snarare det moderna samhällets ständiga rörelse. Trafiken, stressen, myllret – när du med andan i halsen stormar in på dagiset tio minuter försenad till dagens barnhämtning, när du tar en latte to go och en chokladboll till lunch för att du inte har tid att äta. När i detta gytter av kalenderaktiviteter har du tid att slå dig ned vid ett bord och byta pappmugg mot porslinsditon? Någon måste ju dock ha tid att sitta där, att döma av den mängd kaféer som finns i varje mellanstor svensk stad. Men vem är kafémänniskan – den som stannar kvar när de andra hunnit gå– och vad skiljer denne från den vanliga kafébesökaren?

Författaren utmålar sig knappast som ensam om sina utdragna kafébesök. Det finns fortfarande några som har tid att sitta på kaféer om dagarna, timme ut och timme in – i diskussioner med vänner eller ensamma. De har sina stammishak och inte sällan också sina stammisbord, lite som vore kaféet deras förlängda vardagsrum. Kafémiljön har dock förändrats en hel del de senaste hundra åren.

Män har i hög grad bytts ut mot kvinnor och det finns inte längre några separata avdelningar för könen. Andersson berättar också om den mytomspunna kafétraditionen på kontinenten, som om inte annat förevigats i en mängd romaner från förra sekelskiftet.

Boken är en gemytlig och tänkvärd studie i kafétraditioner och människors förändrade beteende i offentligheten. Andersson tycks visserligen ganska charmad av de gamla kaféerna i Wien och Paris, men han är knappast någon ohämmad nostalgiker – och är inte sen att med viss skärpa också kritisera dåtidens skick och bruk.

Andersson kallar kafémänniskan för en nomad och kanske säger han någonting väsentligt om människorna i vår tid? I vår tid av rörelse (om än inte den hälsosamma sorten).

Sofie Niemi

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen