Litteratur: Bo Lundmark; Såvitt jag minns - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En folklig präst ser tillbaka

 den legendariske lappmarksprästen Bo Lundmark Bo Lundmark
Såvitt jag minns
Ord & visor

21 december 1971 höll Bo Lundmark, som då var kyrkoadjunkt i  Jukkasjärvi, en ovanlig predikan i Kiruna kyrka.  Den sändes också i tv.  Han sa: ”Hjälp alla som har ett tungt och enformigt arbete, alla som har dåligt betalt och dåliga villkor, alla som finner sin trygghet hotad då näringslivet förändras. Välsigna arbetsplatser och organisationer, avtal, förhandlingar och strejkkommittéer…..”.  Inför den fullsatta kyrkan  tackade strejkledaren i Malmfälten Atle Lans för denna predikan. 

Lundmark är född i Adak där fadern arbetade i gruvan. Han är uppväxt i Tärna, prästutbildad i Uppsala. 1979 flyttade han med familj till Funäsdalen och inledde en mycket ovanlig prästtjänst med långa predikovandringar i fjällen och resor över hela landet. Han var i tolv år kyrkoherde för alla samer i Sverige. 1991 blev han kyrkoherde i Tännäs och Ljusnedal, pensionerades 2009 men vikarierar ännu bl a  i Sveg. Hans doktorsavhandling 1982 handlade om samernas gamla världsbild. Han har varit extremt produktiv som författare: 23 böcker varav fem dokumentärer, tre essäsamlingar, sex redaktörsskap för andras bygdeberättelser, även åtta diktsamlingar !

Det finns en laddad innerlighet i Lundmarks religiositet. Naturens skönhet påverkar honom ständigt men skildringen blir sällan detaljerad innan han slår fast Guds närvaro, nästan som animism eller laestadianismens känslomässighet. I nyutkomna självbiografin Såvitt jag minns  (Ord & visor förlag) finns ett kapitel om laestadianismen. Han minns hur helgandet av vilodagen var absolut i deras krets, hur de sjöng psalmerna långsammare för att de haft försångare, hur de tog avstånd från det ”hedniska” jojkandet men ändå grät i jojkform under sorgen, hur han fick reprimand för att vissla på vedbacken.

Julhelgen 1984 skidar Lundmark åt väglösa Lillhärjåbygget i sydvästra Härjedalen, numera kulturreservat. Halvvägs dit stiger solen över horisonten och ”flätar sina strålar kring vinddrivna stammar”. Den ursamiska världsbilden rymmer liksom egyptisk och annan tidig religion en solkult. Vid gården rullar sig hästen glatt i snön, inomdörrs bjuds älg och myrbär och han får översätta ett amerikabrev som kommit i retur eftersom släktingarna däröver inte längre behärskar svenskan. Lundmark håller noga reda på vilken psalm som sjöngs före kaffet och tillsist blir jag förundrad över hans minne av just sådant. På ett ställe i boken avslöjas att det finns dagböcker. Så måste det vara: han har bokfört psalmer och predikotexter hela tiden. Annars vore denna återblick inte möjlig. 

Lundmark håller predikan på Kebnekaises sydtopp i juli 1973.  Fem år senare är han nära kana ner i en nybildad spricka i glaciären på samma ställe.  Inför Maajåelkie/Helagsfjället blir kommentaren ”i Sakristian nedanför Predikstolen (på fjället) har jag förrättat vigsel”.

Det är sannerligen ett ovanligt prästliv Bo Lundmark levt. Berättandet är glesbygdens universitet försöker jag ibland påstå – det finns en mycket starkare berättartradition där det är glest mellan människor. Predikovandringar är förstås tradition i väglöst land men också inom laestadianismen. Äventyren är många men mest imponerar hans alldeles obrutna intresse för människorna. Alla får beröm, jag kan inte påminna mig en kritisk kommentar från besöken i fjällvisten och stugor. Mängder av fotografier presenterar familjer och små församlingar, just det året, just den stunden det begav sig.

 

Tomas Löthman 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen