Litteratur: Heather Lodinsky; Mormorsrutor - 150 lappar att sticka och virka - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Att designa mormorsrutor behöver inte vara fyrkantigt

Att virka mormorsrutorHeather Lodinsky
Mormorsrutor - 150 lappar att sticka och virka
Översättare: Eva Andreasson
Originaltitel: 150 knit & crochet motifs
Norstedts

 Att virka mormorsrutor. Det finns tre saker man omedelbart associerar till detta: gammeldags (mormor), fyrkanter (rutor) och virkning.

 Men. Den nya boken Mormorsrutor uppdaterar mormorsrutan på ett nytänkande och innovativt sätt. Efter att ha läst denna ser man aldrig mormorsrutor på samma sätt igen. Mormorsrutor är ju en källa till banbrytande pysslande och designande!

Att virka mormorsrutor behöver inte vara gammeldags
Att virka mormorsrutor behöver inte innebära något fyrkantigt
Att virka mormorsrutor innebär inte … att man virkar.

Man kan virka mormorsrutor om man vill, men man kan också sticka dem. I den färdiga skapelsen kan man till och med blanda stickat och virkat huller om buller i mönster som struntar i gamla designregler.

 Boken mormorsrutor tar upp: Cirklar, Diamanter, Fyrkanter, Trekanter, Sexkanter, Åttkanter, Femkanter, Snöflingor, Snäckskal, Blad och Mellanmotiv - det sistnämnda tillverkas för att hålla ihop en större design.

Här finns också olika typer av Blommor, Hjärtan och Stjärnor. Här kan man virka eller sticka precis vad som helst och blanda på ett kreativt och nydanande sätt.

 Man kan göra hur lite (en blomma) eller hur mycket (en hel blomsteräng) som man vill.  Det här är ett kravlöst pyssel som är lätt att ta med sig. Och det är lätt att sammanfoga till något stort om och när man vill. Väska, filt eller pläd av restgarner … det finns variationer i det oändliga att ta till sig!  Ett geometriskt hjul eller en trefärgad medaljong kan bli en snygg virkad brosch.

 Boken tipsar också hur man kan blanda stickat och virkat och sätta ihop “rutorna” och tipsar om projekt som kan bli filtar, halsdukar, tröjor, kuddar och så vidare.

Det här kan snabbt bli perfekta julklappar till en vän, ett husdjur eller till sig själv. Och det bästa är att det är ekonomiskt: att sticka och virka de små designerna är ju ett utmärkt sätt att använda upp restgarner!

Belinda Graham  

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen