Litteratur: Maria Bielke von Sydow; Lorem Ipsum. En roman om skuld och försoning - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Maria Bielke von Sydow är född i IndienMalmö som modern europeisk minimetropol

Maria Bielke von Sydow.
Lorem Ipsum. En roman om skuld och försoning
Bima

”Lorem Ipsum”, den fristående uppföljaren till Maria Bielke von Sydows debutroman ” Ingmar Bergman kände aldrig skuld”, kretsar runt ämnen som berör oss alla. Handlingen som utspelar sig i södra Sverige har sin förankring i ett resonemang runt relationer mellan föräldrar och barn och de verkliga eller konstruerade skuldkänslor vi måste lära oss att bemöta och frigöra oss ifrån. Huvudtemat i romanen är smärta och författaren ställer frågor om hur vi närmar oss orsaken till alla negativa känslor vi går och bär på inom oss. Är det bäst att söka sig till smärtan för att lära sig bemästra den eller ska den undvikas till varje pris?

Boken har flera huvudpersoner som alla måste handskas med de problem och sorger som deras livssituationer försett dem med. Pär, en arrogant författare av populära självhjälpsböcker, har genom åren haft dåliga förhållanden med många olika kvinnor. Mot sin vilja har han ingen relation alls med sin dotter, Pernilla, och han försöker ersätta den förlorade kontakten genom att umgås med elvaårige Alvin, sonen till ett par han träffat på en semesterresa till Kanarieöarna. Pers situation förvärras gradvis och han börjar desperat söka efter roten till allt det onda som drabbar honom. Alvins föräldrar, Niklas och Helena, har i sin tur under många år försökt komma över ett dödsfall i familjen.

Robin, Alvins tvillingbror, avled under märkliga omständigheter när han bara var fyra år gammal och Niklas och Helena har under åren fått lära sig leva med smärtan och saknaden. De har successivt tvingats konfrontera de fruktansvärda skuldkänslor som hållit på att skada dem för livet. Sylvia och Janne, ett lyckligt men omaka kärlekspar som träffats av en slump på en bar i Malmö, får problem när Sylvias adoptivmamma, Agneta, oväntat diagnostiseras med cancer. Sylvia, som alltid varit en driven och duktig yrkeskvinna, står ganska handfallen när hon utan förvarning måste börja ta itu med de motstridiga känslor som alltid funnits med i relationen till mamman.

 ”Lorem Ipsum” är ingen tung eller svår roman trots det allvarliga ämnet. Maria Bielke von Sydows uttryck är rakt och okomplicerat och handlingen drivs framåt av en hyfsad dialog. Det allvarliga grundtemat lättas upp av flera ganska roliga reflektioner, bland annat från förlagsvärlden. En stor del av berättelsen utspelar sig i Malmö och jag har som malmöbo lätt att känna i igen mig i den stad författaren beskriver. Fortfarande segregerad, men på väg in i en ny roll som modern europeisk minimetropol.

Elisabeth Brännström  

 

 

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen