Litteratur: Pelle Olsson; Hemgång - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Roman om åldringsvård, kärlek och död

Pelle Olsson är författare och sjuksköterskaPelle Olsson
Hemgång
Migra 

 

Göran är sjuksköterska och arbetar på vårdhemmet Björklunden. Göran gillar sitt arbete trots ständiga besparingar och konflikter mellan anställda. Ett problem är dock att de gamla har börjat dö ut i ovanligt snabb takt. Är det vanvård? Eller något ännu värre?

Göran har också varit författare men börjar misstänka att han har skrivit sin sista roman. Men hans kärleksliv börjar förändras till det bättre. Göran har aldrig varit särskilt bra på relationer; femtiosex år gammal är han fortfarande ogift och barnlös. Men nu börjar kvinnor flockas runt honom; bland annat hans svägerska. Samtidigt får Göran problem med sin hälsa; hans blodvärden blir sämre och sämre.

På fritiden läser han Isaac Bashevis Singers roman Fiender och snart inser Göran och läsaren att Singers hjälte Herman Broders öde har vissa likheter med hans eget.

Pelle Olsson är både författare och sjuksköterska. Det märks bland annat på beskrivningen av livet på vårdhemmet som är mycket realistiskt återgiven. Beskrivningen av de äldre och de som är satta att ta hand om dem är levande och kärleksfull samtidigt som samhällskritiken är tydlig. Skildringen av Göran och hans vedermödor – både på jobbet och med kvinnor- är medkännande, sorglig och full av lakonisk humor. Romanen är ovanlig på så vis; det är inte många svenska nutidsromaner som är så påfallande roliga.

Hemgång är alltså en samhällskritisk skildring av döden, som samtidigt lyckas med att vara både deckargåta och kärlekshistoria, allt skrivet med underfundig humor på snygg prosa. Verkligen inte illa, den här romanen förtjänar många läsare.

Eleni Schmidt

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen