Litteratur: Helena Östlund; Aiko på jorden - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Med fantasi och intelligens

Uppföljaren till Flykten från NovaHelena Östlund
Aiko på jorden
Wela

 Helena Östlund inleder sin roman ”Aiko på jorden” med en skön naturbeskrivning. Det är en detaljerad  beskrivning av ett landskap där man ser konturen av en skog  mot en mjölkvit himmel.

”Aiko på jorden” är en poetisk kortroman på 118 sidor det är en uppföljd av hennes förra bok”Flykten från Nova”. Helena Östlund har erhållit Astrid Lindgrens pris, 2007 vann hon Rabén & Sjögrens berättartävling och 2009 fick honVästerås stora arbetsstipendium.

Det är en rymdfärja som hamnar i en kraftig sjögång då den landar på jorden. Dem ombordvarande undrar om det är en polariserande  smältning eller  en tsunamin  som de  hamnat  i . Det är från rymdkolonin  Nova , mänsklighetens största bakslag, som rymdfärjan kom  ifrån.

Det är en väl beskrivning av färjans ankomst  till  jorden  och de  ombordvarandes  upplevelser vid  ankomsten  till jorden.  Man lägger sig ner på jorden och njuter av den för att nu få komma den extra  nära.  Är det så här Helena  Östlund har tänkt sig det är att komma tillbaka till  jorden efter en  vistelse ut i rymden? Ja  nog  kan  man tänka  sig att  det är  en  skön  känsla. Man får i alla fall uppleva det i början av hennes roman.

Mellan de ombordvarande som är en man och en kvinna uppstår en spänning emellanåt det varierar mellan negativa och positiva tankar hos dem. Man känner en oro för att  ta sig utanför  farkosten jorden känns som en ny värld och den känns något osäker men det blir en vandring i alla fall. Det är en väl inlevd fantasi  som Helena  Östlund gör men ibland känns den något ansträngd.  Men så bestämmer man sig för att lämna färjan  för  gott  och man packar  och gör sig redo.

Det är en väl beskrivning av naturen som de möter det är berg och skogar. De upptäcker ett järnvägsspår  som de följer och  hamnar i en tunnel. Den första jordinvånaren de möter upplever de  något avskräckande  med det utseende som det bär det är en flicka med ett hår som är färgat blått och ett ansikte som är målat. Men de upplever ändå  något mjukt  i hennes uppförande. Så småningom upptäcker de att Dennis som hon heter är av hankön men ändå på något sätt mer kvinna än man av någon oförklarlig hormonexponering.    

Helena Östlunds fantasi går något till överdrift emellanåt och den blir svår att tro på. Men kanske är det någon framtid  hon tror på som hon  fantiserar  om.

De följer med till Dennis bostad där de upplever en imponerande teknisk utrustning det visas bilder som de upplever något skrämmande de drabbas av illamående. Det blir något före vår tid då det kommer fram en eldriven bil som navigeras av autopilot  och  har röststyrning. Man upplever varelser som är svåra att avgöra om det är jordinvånare eller utomjordiska varelser. Det blir obehagligt.

Helena Östlunds roman slutar med att efter 121 dagar är de tillbaka till färjan: På 64 dagar och på stockar rullade de den så långt upp i skogen de kunde förmå. Under åren som därpå följde byggde de in sitt bo i ett skyddande hölje av levande material – en böjlig träport  som  de hittat i en del av skogen, grävt upp och omplanterat.

Då man läser  Helena  Östlunds roman blir man inte förvånad över att hon har tidigare skrivit barnböcker  fantasin ligger nära  men kanske något  obehaglig emellanåt.

Rolf  Zandén

 

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen