Litteratur: Fredrik Hernblom, 1817 – Farväl till gustavianer och ofred - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Krönikeroman om allmogen

En bok  dokumentär stilFredrik Hernblom
1817 – Farväl till gustavianer och ofred
Hernbloms förlag

Denna roman börjar med en veritabel historielektion, utifrån hur situationen såg ut i ett annat Sverige. Fjärran från smarta telefoner och Internet riskerade två år av dåliga skördar innebära svält. I bakgrunden cirkulerar också en finanskris, och några års sötebrödsdagar för borgarståndet var till ända.

Men detta verk syftar inte till att beskriva borgarnas eller de mer besuttna ståndens situation. Snarare tecknar denna bok allmogens förhållanden i landet. Det hela beskrivs som en ”allmogekrönika från det moderna Sveriges gryning”, varav detta är första delen i vad som blir en serie verk.

Att det är en allmogekrönika märks främst genom att den skildrar bondefolket och människorna runt dem, varav en del är pigor och drängar. Skådeplats är bland annat Näshulta socken i Södermanland. Huvudpersonerna bor i en mindre bondby vid namn Wadby. Men scenerna skiftar i en myriad olika skepnader.

För den som vill ha en rak och tydlig berättelse som inte innehåller så rakt olika och skiftande historier riskerar 1817 att bli en besvikelse. Accepterar man däremot Fredrik Hernbloms ambitioner att i krönikestil skildra en rad skiftande öden vid denna tid i svensk historia kan denna bok utgöra en god kandidat till höstläsning.

Berättandet präglas emellanåt av en närmast dokumentär stil. Som läsare upplevde jag dessutom författaren, så vitt jag begriper, som exceptionellt kunnig inom sitt fält. Människorna hamnar dock något i bakgrunden och lämnar plats för en kunnig beskrivning av situationen som då rådde.

Detta stilval märks bland annat i en berättelse vid namn ”Lantvärnshelvetet”, där Hernblom efter gedigen efterforskning i dokumentär romanform skildrar livet för de drängar som 1808 kastas ut i krig. På förlagets hemsida har författaren, med tydlig folkbildande målsättning, gjort ytterligare material tillgängligt för den som vill fördjupa sig i denna, en av de många episoder, som står att hämta ur 1800-talets svenska historia.

En sådan insats förtjänar att applåderas. Även om jag vid ett antal tillfällen måste erkänna att avståndet till allmogens livssituationer, som den är förstådd av Hernbloms författarsskap, samt min egen tid ibland blir mig övermäktig att brygga. Lättare då när ögonblick av avspända skildringar i en 1800-talsvardag emellanåt gör sig påmind. Ett fint grepp är också att dialogen skrivs i dialekt.

Då öppnas porten på vid gavel för mig till livet hos alla dessa bönder, drängar och människoöden. De vandrar ut ur boken och det känns som om vi befinner oss rätt nära varandra, trots allt.  

 

Robert Halvarsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen