En av våra främsta barn-och ungdomsförfattare, ULF STARK, är död, det skedde den 13 juni, han blev 72 år. - Tidningen Kulturen




Ulf Stark

Litteraturens porträtt
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Framför mig har jag boken Kan du vissla Johanna, från 1992, på omslaget flyger Ulf och Berra med sin drake, den arbetar lugnt i ett oroligt väder, björkarna viker sig, svalorna svärmar upprört och himlen darrar.




De vinkar länge efter bilen, sen försvinner den i kurvan, istället för att falla in i mörkret, tar de genast nya tag.

De prövar draken, det är ju blåst!

Tack Ulf Stark för en underbar bok, den LEVER alltid!

Kan du vissla Johanna är en modern klassiker av Ulf Stark, ömsint illustrerad av Anna Höglund, där finns hans kännetecken – den äventyrliga ansatsen, den egenartade humorn, de viktiga stråken av vänskap och gemenskap mellan människor och att inte väja för svåra frågor om liv och död. Ulf Stark tar sig an livets skeden med samma friskhet och livsglädje. Dessutom finns det i hans språk en poetisk mättnad och förtätning, som är märkbar. Han var i början av sin författarkarriär en god poet.

Kan du vissla Johanna finns andetag av både sorgsenhet och ljusa sommardagar. Berra vill liksom kompisen Ulf ha en morfar, han vill ha en morfar, som ger honom en slant, bjuder på fika, lär honom flyga med drake och framför allt lär honom vissla, det sista önskar han sig mest av allt.

Nu gäller det att skaffa fram en morfar, de går till ålderdomshemmet, där finns han. En sån morfar, som Berra vill ha; han kan de rätta sakerna, har goda idéer och önskemål. Allt passar Berra och Ulf. Framför allt kan han vissla, att vissla visar sig mer än svårt, men Berra övar, så att han nästan spricker.

De får fina dagar tillsammans och får uppleva det mesta, med stor livsglädje. När Berra har lärt sig vissla då lämnar morfar denna jord, det sker plötsligt, liksom att en morgon lämna ett liv och på eftermiddagen, gå in i ett annat, dunkelliv. Nu när Berra ÄNTLIGEN har lärt sig vissla, då finns inte morfar där och hör på.

Berra finner även här en lösning, på morfars begravning visslar han för morfar. När bilen kör bort med morfars kropp då kommer vändningen, som är så underbar och typisk för Ulf Stark.

De vinkar länge efter bilen, sen försvinner den i kurvan, istället för att falla in i mörkret, tar de genast nya tag.

De prövar draken, det är ju blåst!

Tack Ulf Stark för en underbar bok, den LEVER alltid!

Bo Bjelvehammar

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen