Jevgenij Jevtusjenko 1933-2017 - Tidningen Kulturen
Jevgenij Jevtusjenko Foto Cybersky cc-by-sa.30

Litteraturens porträtt
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Till de roligare studentbegivenheterna i Lund på sextiotalet hörde ett sovjetryskt författarbesök. Trubaduren Bulat Okudzhava från Georgien, med armeniska rötter, var kort i rocken och på väg att bli skallig. Men han hade en vacker röst och var bra på att hantera sin gitarr, i ballader som var betydligt mera melodiska än hans samtida kollega långt i väster, Bob Dylan. I sällskapet fanns säkert fler författare men jag minns bara en av dem, men honom desto bättre: Jevgenij Jevtusjenko som var född långt borta i Sibirien. Besöket uppskattades av lundastudenterna, en av dem jag. Det hände en av de sista dagarna i maj 1966. Då var Jevtusjenko trettiotre år gammal och redan mycket ryktbar.

Nu är också Jevtusjenko borta: han avled av dåligt hjärta i Tulsa, Oklahoma, förste april - den 18 juli skulle han ha fyllt 84. Jag ser att han kommer att begravas i Peredelkino, byn i Moskvas utkant som blev mycket känd några år innan han och hans författarkompisar besökte Lund: när Pasternak tilldelades nobelpriset i litteratur 1958, både för sin poesi och för den digra romanen Doktor Zjivago där manuskriptet hade smugglats ut till en italiensk förläggare, tillät de ryska myndigheterna inte honom att resa till Stockholm för att hämta det. Han tvangs stanna i sin datja i just Pereledkino.

Det blev han främst tack vare en lång dikt och en kort självbiografi. Babij Jar är en episk sorgesång om händelserna kring den ravin utanför Kiev som heter så. Där slängde de invaderande nazisterna de döda efter ett av deras många fasansfulla folkmord. Kompositören Dimitrij Sjostakovitj använde sig av några passager ur dikten för sin trettonde symfoni, den som heter just Babij Jar. Göran Lundströms försvenskning av Babij Jar hade kommit 1963. Att Jevtusjenko var en stor estradör fick man bevis för i lund. Jämsides med hans egen uppläsning (det var njutbart också för den som inte kunde någon ryska) läste man högt ur den svenska versionen.

Samma år hade hans oppositionella Bekännelser av ett sovjetseklets barn kommit på svenska, översatt direkt från hans manuskript. Den engelska versionen kallas A Precocious Autobiography. Titeln har en viss täckning, han var brådmogen när han angrep Sovjetsystemet. Dock höll han sig inom måttliga gränser när det under Chrustjovs tövädersperiod äntligen gick an att kritisera byråkrati och orättvisor. Så drabbande i sin kritik som Sinjavskij och Daniel var han aldrig, och hamnade därför inte som de i häkte och fängelse. Ytterligare sex av hans många böcker kom allteftersom på svenska, den sista 1994, Dö före sin död.

Nu är också Jevtusjenko borta: han avled av dåligt hjärta i Tulsa, Oklahoma, förste april - den 18 juli skulle han ha fyllt 84. Jag ser att han kommer att begravas i Peredelkino, byn i Moskvas utkant som blev mycket känd några år innan han och hans författarkompisar besökte Lund: när Pasternak tilldelades nobelpriset i litteratur 1958, både för sin poesi och för den digra romanen Doktor Zjivago där manuskriptet hade smugglats ut till en italiensk förläggare, tillät de ryska myndigheterna inte honom att resa till Stockholm för att hämta det. Han tvangs stanna i sin datja i just Pereledkino.

Jag har ett särskilt skäl att minnas majdagarna när Jevtusjenko och kompani kom till Lund. Jag hade skaffat mig hans självbiografi i penguinupplagan – det var enkelt på den tiden när både Lindstedts universitetsbokhandel på Klostergatan, den äldsta igångvarande i riket, och Gleerups vid Stortorget hade stora och mycket välförsedda avdelningar för utländsk litteratur i original. Den kostade 4/6, hur mycket nu four shillings and sixpence blev i svenskt mynt. Jag haffade författaren framför Akademiska Föreningen och bad honom signera omslaget med hans glada nuna (han var lika glad i verkligheten, åtminstone just då). Visserligen råkade han lägga till ett extra r till mitt förnamn, men jag blev tacksam – och boken har jag kvar ännu femtioett år senare.

 

Ivo Holmqvist

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen