Engelska mil 2 - Tidningen Kulturen
Kipling foto ivo holmqvist

Litteraturens porträtt
Verktyg
Typografi

Som den förste engelske och fortfarande i dag den yngste mottagaren av Nobelpris i litteratur fick den 42-årige Rudyard Kipling både vackra ord, pengar, och en medalj 1907. Den kan man se i hans stora och ståtliga hus i Bateman´s som National Trust håller öppet för allmänheten. Det ligger i sydöstra hörnet av England där författarbostäder till allmän beskådan trängs. I skuggan av borgen i de äldsta delarna av Guildford bodde matematikern Charles Ludwig Dodgson, dvs. Lewis Carroll, och där kan man fortfarande besöka hans våning.

 

Rudyard Kiplings Bateman´s.


foto ivo holmqvist

foto ivo holmqvist

Rye vid kusten har vackra hus, Henry James i sin engelska exil bodde i ett som nog påminde honom om de tegelröda på Beacon Hill i hemstaden Boston. Och Rudyard Kipling höll till i ett väl tilltaget hus i Rottingdean, likaså vid kanalkusten, tills han tröttande på alla nyfikna som flockades utanför murarna och flyttade till sitt ännu mycket större Bateman´s där han bodde resten av sitt liv. Han dog 1936, och nyheten kablades genast ut över imperiet men överskuggades redan nästa dag av George V:s frånfälle.
foto ivo holmqvist

foto ivo holmqvist

Annons:Längre söderut, särskilt kring Lewes just norr om Brighton, finns många liknande utflyktsmål. Virginia och Leonard Woolf höll till i de trakterna, i Monk´s House nära floden Ouse, den som hon dränkte sig i 1941. Lite längre västerut i Hampshire finns Jane Austens Chawton, en vacker byggnad vid foten av de kullar som märkligt nog kallas The Downs, och som just där har den väldige The Long Man är uthuggen i gräset, som ett uråldrigt landmärke. Det är inte heller så långt till Sissinghurst Castle i Kent där Vita Sackville-West bodde med sin man Harold Nicholson.

Rye vid kusten har vackra hus, Henry James i sin engelska exil bodde i ett som nog påminde honom om de tegelröda på Beacon Hill i hemstaden Boston. Och Rudyard Kipling höll till i ett väl tilltaget hus i Rottingdean, likaså vid kanalkusten, tills han tröttande på alla nyfikna som flockades utanför murarna och flyttade till sitt ännu mycket större Bateman´s där han bodde resten av sitt liv. Han dog 1936, och nyheten kablades genast ut över imperiet men överskuggades redan nästa dag av George V:s frånfälle.

En annan regents död långt tidigare hade satt käppar i hjulet för honom. Den solenna Nobel-banketten den 10 december 1907 blev inte av eftersom Oscar II avlidit två dagar tidigare, och landssorg proklamerats. Men han kunde glädjas åt prismotiveringen som kanske var formulerad av akademiens ständige sekreterare som den gången och under många år var Carl David af Wirsén: "
I betraktande av den iakttagelseförmåga, den ursprungliga inbillningskraften samt den manliga styrka i uppfattning och skildringskonst, som utmärka denna författares skapelser."

Wirséns pristal – man kan läsa det i sin helhet på nätet – är mycket välformulerat och sakkunnigt. Det börjar med så starka lovord om Lord Tennyson att man förstår att Wirsén gärna hade velat belöna honom. Men han hade gått ur tiden redan 1875. Sammanfattningen av Kiplings särart är utförlig. Att Wirsén var en ärkekonservativ bakåtsträvare kan kanske stämma om man ser honom ur de framstormande nittiotalisternas perspektiv, men som kännare och bedömare av utländsk litteratur var han framstående i sin tid, och mera beläst än de allra flesta.

Kipling var länge imperiets försångare och hade erfarenhet både av Indien där han vuxit upp, och New England där han bodde en del år. Det påminns man om i de många rummen på Bateman´s. Som dekoration på ryggarna i en tidig samlad upplaga finns hakkorset, en indiskt symbol (man ser det ofta på hinduiska tempel) långt innan nazisterna stal och spegelvände det. Hans sons rum står orört, av pietet: han var ivrigt att gå ut i kriget men hindrades av sin närsynthet. Kipling hade försänkningar i War Office och sonen kom iväg – och föll nästan genast vid fronten, liksom hände med Conan Doyles son.

Kiplings vackert putsade Rolls-Royce finns uppställd i ett hus nära té-serveringen som är populär och överfull denna soliga eftermiddag. Trädgården runt de många husen på Bateman´s är vidsträckt, vacker och välskött, och vi slår oss ner i en berså med vår picknickkorg där vi genast får sällskap av en orädd rödhake, en erfaren matfriare som envist håller sig kring oss medan det ännu finns något att få. Efter sista smulan försvinner den snabbt. Och vi vandrar vidare till den mera kommersiella delen av Bateman´s, med mängder av souvenirer och alla Kiplings många böcker i nytryck, inte bara Djungelboken. Åttio år efter sin död läses han nästan lika flitigt som under sina sjuttioett år på jorden.

I Frank Heller-sällskapets medlemsblad I Sick Sack genom Heller-världen (för april 2012) inledde jag en kommentar till hans "Herr Collins äventyr i London" med en notis om den dedikation som finns på första sidan:

"Frank Heller inledde sin bok "Herr Collins affärer i London" från 1914 med denna dedikation: "Rudyard Kipling som välvilligt förklarat sig stå fadder åt denna bok, tillägnas den vördsamt av F.H.". I sina "funderingar över ett liv" som han med ett Shakespearecitat kallade "På detta tidens smala näs" (1940) berörde Frank Heller/Gunnar Serner omständigheterna när äventyrsromanen om Filip Collin, som skulle bli hans lyckokast, såg dagens ljus.

"I slutet av september var jag färdig med den – aldrig skall jag glömma i vilket rus de sista sidorna skrevos – och sände dem till Sverige (---) För att öka mina chanser hade jag framfusigt nog skrivit ett brev till min ungdoms beundrade Rudyard Kipling i England, ett brev som jag späckat med citat ur hans egna böcker, och bett om lov att dedicera min serie till honom. Och detta hade beviljats."

Det var ju en lockande ledtråd. För drygt trettio år sedan skrev jag till Kiplings dotter, mrs Bambridge, och frågade om brevet fortfarande skulle kunna gå att spåra i Kiplings arkiv. Svaret kom i juli 1978, från den litterära agent som hade hand om rättigheterna (under tiden hade mrs Bambridge avlidit, vilket bland annat medförde att en levnadsteckning som länge legat färdig men som hon inte gillade äntligen kunde komma ut): "I am very sorry to have to tell you that Kipling destroyed all his correspondence so it would not be possible to trace the original letter from Gunnar Serner."

Det var lite synd, det hade varit roligt att se vad som citerades i det brevet och hur. Så får man i stället ägna bokens följande sidor uppmärksamhet..."

 

Om Kipling, Lord Baden Powell och scoutrörelsen skrev jag en understreckare i Svenska Dagbladet den 22 december 1987 (svd.se/arkiv), med anledning av Hugh Brogans bok "Mowgli´s Sons".
"Vilddjurets märke" som är ett urval av Kiplings indiska noveller uppmärksammades på den här sidan i januari:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/essaeer-om-litteratur-boecker/20856-den-vite-mannens-iakttagelseformaga-och-inbillningskraft

Artikeln om Kipling på Wikipedia är lång och full av fakta:
https://en.wikipedia.org/wiki/Rudyard_Kipling

Ivo Holmqvist

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur.
1472 – Den dansk-norske kungen Kristian I pantsätter Orkney- och Shetlandsöarna utanför Skottlands kust till den skotske kungen Jakob III. Ögrupperna har tillhört Norge sedan 800-talet, men då Kristian har ont om pengar överlämnar han öarna som säkerhet för sin dotter Margaretas hemgift, sedan hon 1469 har gift sig med Jakob. Öarna ska förbli i skotsk ägo tills hemgiften är betald, men eftersom pengarna aldrig kommer att erläggas kommer öarna i och med detta att förbli skotska och därmed upphör de sista resterna av de vikingatida norska besittningarna på brittiska öarna.
1513 – Vid den dansk-norske kungen Hans död efterträds han som kung i båda länderna av sin son Kristian II. Sedan Hans blev avsatt som svensk kung 1501 har han försökt återta den svenska tronen och Kristian övertar anspråken på den. Först 1520 lyckas han dock göra sig till kung även av Sverige.
1636 – Den svenske rikskanslern Axel Oxenstierna utfärdar förordningarna Om Post-Bådhen, Beställning för Postmästaren Anders Wechell samt Beställning för Oluff Jönsson att resa omkring landet och förordna Posterne, vilka blir grunden till det svenska Postverket. Redan 1620 har en postlinje inrättats på sträckan Stockholm–Markaryd–Hamburg, men nu åläggs en del bönder (mot skattefrihet) att låta sina drängar befordra post mellan de större städerna i det svenska riket. Redan 1685 är den svenska postorganisationen utbyggd med postmästare och -ryttare, så att det finns postlinjer över hela Sverige, upp till Torneå i norr, Nyen (nuvarande S:t Petersburg) i öst, Stettin i Svenska Pommern i syd och Hamburg i väst.[2]
1928 – En telefonlinje mellan Sverige och USA öppnas officiellt. Det första samtalet mellan Stockholm och New York har dock utväxlats redan den 29 november året innan.
1935 – Dansk-norskan Caroline Mikkelsen blir den första kvinnan som landstiger i Antarktis. Detta sker över 100 år efter den första landstigningen på kontinenten (1821).
1990 – Knappt tre och en halv månad efter att Berlinmuren har öppnats (9 november året innan) är hela mursträckan mellan Berlins gamla riksdagshus och gränsövergången Checkpoint Charlie nerriven.
2002 – Under en kvartsfinal i ishockey under årets vinter-OS i amerikanska Salt Lake City mellan Sverige och Vitryssland skjuter vitryske spelaren Vladimir Kopatin ett skott från halva planen. Pucken studsar på svenske Tommy Salos axel och glider sedan in i mål. I och med detta blir ställningen 4–3 till Vitryssland och under matchens få återstående minuter ändras inte läget, varför Sverige förlorar gruppspelet och därmed är ute ur ishockeytävlingen.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur. 1923 – Den brittiske egyptologen Howard Carter öppnar den förseglade ingången till faraonen Tutankhamuns gravkammare, under stor bevakning från världspressen, lite mer än tre månader efter att själva graven har upptäckts (4 november året före).
1959 – Sedan den kubanske presidenten Fulgencio Batista har blivit avsatt och tvingad i landsflykt från Kuba av kommunistiska kubanska revolutionärer den 1 januari samma år kan revolutionsledaren Fidel Castro nu ta över som landets premiärminister. Han innehar denna post till 2 december 1976, då han istället blir landets president och förblir så till 2008, då han avgår av sjukdomsskäl och lämnar över makten till sin bror Raúl.
1962 – Det svenska 1600-talsörlogsfartyget Vasa, som bärgades den 24 april året innan efter nära 333 år på botten av Stockholms ström, visas för publik för första gången på Wasavarvet. Här kan besökare bese fartyget fram till slutet av 1980-talet, då man istället flyttar det till det nuvarande museet, som öppnas 1990.
1987 – En ny svensk 100-kronorssedel införs med bild på 1700-talsforskaren Carl von Linné. Den ersätter den tidigare 100-kronorssedeln med bild på 1600-talskungen Gustav II Adolf och blir den första svenska sedel, som inte har en kunglighet som motiv. Den följs under 1990-talet av en 20-kronorssedel med Selma Lagerlöf och en 50-kronorssedel med Jenny Lind och idag (2017) är 500- och 1000-kronorssedlarna de enda, som fortfarande har regenter som bild (Karl XI respektive Gustav Vasa). Från och med 2015 ska helt nya sedlar införas, som helt saknar kungliga motiv.
1990 – Kjell-Olof Feldt avgår från posten som Sveriges finansminister, dagen efter att statsminister Ingvar Carlsson har lämnat in regeringens avskedsansökan. När Carlsson den 27 februari bildar ny regering är samtliga ministrar från den gamla regeringen kvar, utom just Feldt, som tillfälligt denna dag efterträds av Odd Engström och i den nya regeringen av Allan Larsson, då han har blivit kraftigt kritiserad för sitt ekonomiska åtstramningspaket.
2005 – Den internationella överenskommelsen Kyotoprotokollet träder i kraft. De flesta länder i världen har skrivit under och ratificerat avtalet, som säger att de globala utsläppen av växthusgaser ska minska med 5,2 procent mellan 1990 och 2012. Medan några få länder, såsom Västsahara, Somalia och Afghanistan, inte har skrivit under avtalet är idag (2017) USA det enda av de underskrivande länderna, som har vägrat ratificera det.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen