80 år av desinformation om Lorcas död - Tidningen Kulturen
Federico Garcia Lorca

Litteraturens porträtt
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Den 19 augusti var det 80 år sedan som den spanske poeten och dramatikern Federico Garcia Lorca mördades av falangisterna. I gryningen den 19 augusti 1936 förde de honom till avrättningsplatsen tillsammans med tre andra dödsdömda utanför byn Viznar nordost om Granada. Hans kvarlevor har aldrig återfunnits och omständigheterna kring hans död förblir en gåta än idag.

 


 

I ett av slutkapitlen i The Assassination of Federico Garcia Lorca försöker Gibson klargöra orsakerna till mordet på poeten. Det finns många oklarheter kring arresteringen, dödsdomen och avrättningsplatsen. Vem gjorde vad och varför? De flesta bedömare anser att Ramon Ruiz Alonso var den person som satte igång händelseförloppet. Men motiven är oklara. Det spekuleras om en homosexuell uppgörelse mellan Ruiz Alonso, Lorca och Luis Rosales.

Annons:Flera försök har gjorts genom åren att hitta Lorcas grav, senast vid en utgrävning 2009. Nu vill den argentinska undersökningsdomaren Maria Servini öppna fallet igen och slutgiltigt fastställa platsen för mordet. Hon kräver att få tillgång till all tillförlitlig information från spanska regeringen då hon åberopar en hemligt och tidigare okänt dokument från 1965 där polisen i Grenada beskriver arresteringen och avrättandet av poeten. Platsen för hans död omtalas som en grävd grop "två kilometer till höger om Fuente Grande" strax utanför Viznar. Fuente Grande (Stora källan) är ett känt källsprång som besjöngs redan av Granadas arabiska poeter på 1300-talet. I dess omgivningar mördades den spanska poesins störste namn på 1900-talet.

Francoregimen erkände aldrig avrättningen av Lorca utan hävdade att han dödades under inbördeskrigets första månader då stridigheter rasade i Granada.

Två år efter diktatorns död antogs 1977 en amnestilag för politiska brott begångna under Francoregimen, vilket har omöjliggjort upprättelse för offren och deras familjer. 2008 inledde domaren Baltasar Garzon en utredning med rubriceringen brott mot mänskligheten om massavrättningarna under inbördeskriget och repressionen under Francos tid vid makten men han tvingades lägga ner utredningen. Garzon anklagades för att ha överträtt sina befogenheter och blev avstängd från sin domarpost.

Ett mål för den människorättsorganisation som företräder offren och deras familjer ARMH är att upphäva amnestilagen och att de hemliga arkiven blir offentliga. Inbördeskriget är fortfarande ett öppet sår i det spanska samhället. Spanjorerna har inte gjort upp med sin mörka historia och det har inte heller den katolska kyrkan i Spanien. Det är hög tid att så sker och att mysteriet kring Federico Garcia Lorcas död skingras.

Den som ägnat sin forskning åt att kasta ljus över Lorcas död är den irländske författaren och historikern Ian Gibson. Det gäller framför allt i boken "The Assassination of Federico Garcia Lorca". Gibson har också skrivit en biografi över den spanske poeten som finns översatt till svenska.

I "The Assassination of Frederico Garcia Lorca" redogörs för de sista dagarna i Lorcas liv. Många teorier och spekulationer har alltsedan mordet i augusti 1936 varit i omlopp om hans sista tid i livet.

Gibson försöker bena ut tillförlitliga fakta men det är inte helt lätt eftersom mordet omgärdas av ett töcken av medveten desinformation från myndigheternas sida. Vad är fakta och vad är officiella lögner? Det är något ruttet i den spanska staten eftersom man fortfarande inte kan avslöja sanningen om avrättningen av Federico Garcia Lorca.

På ett monument rest till minnet av offren vid avrättningsplatsen utanför Viznar står "Lorca eran todos" – Lorca var alla. Det är väl just anledningen till att sanningen om poetens död än idag förtigs. Hans tragiska öde har blivit en symbol för alla offren under spanska inbördeskriget.

I början av augusti 1936 befann sig Lorca i familjens sommarhus Huerta de San Vicente i utkanten av Granada. Efter att falangisterna flera gånger gjort husrannsakan sökte han den 5 augusti sin tillflykt i poeten Luis Rosales hem i centrala Granada. Då falangisterna kom till Huerta för att arrestera Lorca, avslöjade hans syster Concha var han befann sig eftersom de hotade att ta med sig fadern.

Hennes man Manuel Fernandez-Montesinos, före detta borgmästare i Granada, satt fängslad sedan 20 juli. I gryningen den 16 augusti sköts han vid muren till Granadas kyrkogård där fascisterna avrättade sina politiska motståndare. Offren kastades i massgravar. Samtidigt spred mordpatrullen "Svarta patrullen" skräck i staden.

På eftermiddagen den 16 augusti arresterades Lorca i familjen Rosales hus. Personen som arresterade honom var den fanatiske nationalisten och antikommunisten Ramon Ruiz Alonso i sällskap med två civilgardister. Senare hävdade han att han gjorde det på order medan han vid ett annat tillfälle sa att det var på eget initiativ. Andra vittnesmål talade om en stor polisinsats då hela kvarteret runt Rosales hus spärrades av.

Lorca kördes till guvernör Valdes residens där han hölls fängslad i tre dagar. José och Luis Rosales försökte förgäves få honom frigiven. Då José Rosales besökte guvernören sent på kvällen den 16 augusti, fick han se ett dokument skrivet av Ruiz Alonso som anklagade Lorca och bröderna Rosales för att vara kommunistiska agenter. I en intervju gjord 1978 med Ian Gibson hävdade han att det var detta dokument som avgjorde Lorcas öde. Natten till den 19 augusti transporterades han till byn Viznar där han avrättades i gryningen.

I ett av slutkapitlen i The Assassination of Federico Garcia Lorca försöker Gibson klargöra orsakerna till mordet på poeten. Det finns många oklarheter kring arresteringen, dödsdomen och avrättningsplatsen. Vem gjorde vad och varför? De flesta bedömare anser att Ramon Ruiz Alonso var den person som satte igång händelseförloppet. Men motiven är oklara. Det spekuleras om en homosexuell uppgörelse mellan Ruiz Alonso, Lorca och Luis Rosales. Även om Gibson avfärdar teorin, kan det ligga något i den.

Det skulle förklara Ruiz Alonsos oförsonliga hat mot Lorca, men sanningen är nog mer komplicerad än så. Det talas även om rivalitet mellan olika fraktioner av nationaliströrelsen där Ruiz Alonso och bröderna Rosales figurerar. Katolska ledares hat mot Lorca för hans antikatolska författarskap nämns också, liksom synen på honom som en "röd" intellektuell. Ett mångfasetterat hat, ett hat från flera olika håll, spelar en viktig roll i motivbilden kring mordet på Lorca. Det gör även tillfälligheter och slumpen, till exempel att ingen av männen i familjen Rosales var hemma när Lorca arresterades, varken fadern eller bröderna.

Ian Gibson menar att det egentligen var oundvikligt att Lorca skulle likvideras av nationalisterna tillsammans med tusentals andra vänstersympatisörer för att säkerställa kontrollen av Granada strax efter inbördeskrigets utbrott. Den svarta terrorn i staden krävde sina offer. Det dröjde heller inte länge förrän desinformationen om mordet på Lorca kom i omlopp. I början av september 1936 hävdade den nationalistiska pressen över hela Spanien att han hade blivit skjuten av "marxistiska element" i Barcelona.

I en artikel tryckt i falangistorganet Unidad i mars 1937 påstods det att Lorca var en anhängare av fasciströrelsen och deras störste skald. I november samma år fick Franco frågan under en intervju om nationalisterna skjutit någon världsberömd författare. Han svarade att utomlands hade det talats mycket om en författare från Granada. Men han råkade bli dödad under en sammandrabbning mellan röda och nationalister i Granada. Franco avslutade intervjun med att bestämt deklarera: "Vi har inte skjutit några poeter." Den officiella lögnen om Lorcas död var därmed sanktionerad. Senare kom den att kompletteras med påståendet att det var "okontrollerbara individer" som var ansvariga för mordet. Inte falangisterna!

Fortfarande på 2010-talet fattas många pusselbitar i mysteriet kring Lorcas död. Det är bara att hoppas att Maria Servinis utredning slutgiltigt kan fastställa sanningen om mordet. 80 år av desinformation från spanska statens sida måste få ett slut. Men jag har mina tvivel så länge som Francos onda ande behåller greppet om statsapparaten i Spanien.

Bo Gustavsson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts