Om våra straff - Tidningen Kulturen
Robert Halvarsson Foto Robin Malmqvist

Litteraturdebatt
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

I Barberarens berättelse om sin fjärde broder, i sagosamlingen Tusen och en natt - berättas det om El-Kus el-Aswani, som drabbas av allsköns grymhet och olyckor.

"Istället för att visa honom någon skonsamhet slogo de honom och sleto sönder hans kläder. När hans kropp sålunda blev synbar för deras blickar upptäckte de på hans sidor märken efter slag och utropade: Du bov, dessa ärr vittna om din brottslighet.”

Till synes hänger olyckorna ihop, och han drabbas alltid av nytt elände, för var han än flyr utsätter hans medmänniskor honom för utstuderade övergrepp. Ett efter ett. I synnerhet ett stycke beskriver kärnan i berättelsen väldigt väl.

"Istället för att visa honom någon skonsamhet slogo de honom och sleto sönder hans kläder. När hans kropp sålunda blev synbar för deras blickar upptäckte de på hans sidor märken efter slag och utropade: Du bov, dessa ärr vittna om din brottslighet.”

Pröva din egen blick med en tanke. Ser du en trashank, en tiggare eller en person med tecken på uppenbar fattigdom eller annan typ av utsatthet. Handen på hjärtat, vilka är dina tankar?

Denna typ av fråga dyker upp då jag läser sagan. Huvudpersonens våldsamma och karga öde, det groteska våldet, gör vår egen förmåga till förakt synlig.

Min tanke är att vår tid, hur raffinerad och fördomsfri på ytan den än är, ändå nollställer etiken när det kommer till den generella synen på utsatthet och den utsattes skuld.

Jag vågar påstå att än idag tas människors synbara fattigdom som en intäkt på dålig karaktär och att den fattige lider av egen förskyllan. Att då drabba den som lidit med nya olyckor, det är den perversa grymhet som löper som en undersida, en potential i alla moderna samhällen. Kanske i alla tider.

I sekulära samhällen är det kanske främst en typ av rättvisedefinition som spökar. En där individen, frikopplad från sin omgivning, äger allt ansvar för vad som sker med henne. Den vill mena att livet är rättvist, den onde straffas och den flitige belönas.

Denna tanke på att livet skulle vara rättvist är lockande. Den är lätt att ta sin tillflykt till då någon vi ogillar drabbas av olycka. I synnerhet då måste vi välja att kämpa mot det enkla inom oss. Säga nej till vårt eget förakt. Trots att den tillfredsställer oss.

Vi kan antagligen aldrig fullt ut veta vilka ansträngningar en annan människa gjort för att leva ett gott liv. När vi tror oss veta, verkligen ha insikt om vem som verkligen förtjänar att lida, plågas eller straffas, då vi inte bara låter vårt förakt tidvis eka i det inre, utan även själva når fullkomlig trygghet i vår insikt om vem som förtjänar vad, där och då kan sagans budskap blomma ut och bli verklighet.

”Titta, våra slag syns! Han måste vara skyldig!”

Nästa gång är det vi som åker på stryk.Tusen och en natt har översatts flera gånger. Citatet från Barberarens berättelse om sin fjärde broder är här hämtad ur Gustav Thomées och Henrik Gerhard Lindgrens översättning och bearbetning från 1854. Min utgåva är tryckt och utgiven av Stockholm Beijers aktiebolag 1908.

Robert Halvarsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen