Dansk ordvandring längs snitslad bana - Tidningen Kulturen
Foto Ivo Holmqvist

Litteraturdebatt
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Språkvårdare är ett luttrat släkte. Det är länge sedan Erik Wellanders handbok ”Riktig svenska” fanns till hands på allas skrivbord, samman med SAOL, Svenska akademiens ordlista. Båda var lagböcker som man hade att rätta sig efter.
 

Av många olika skäl försvinner ord. I takt med att synen på omvärlden förändras och vi förhoppningsvis blir mera vidsynta tolereras inte längre vissa ord, andra upplevs som stötande, gamla yrkesbeteckningar som kränkande. Men ivern att rensa bort ord som vi inte svänger oss med dagligdags kan gå till överdrift. Frans G. Bengtsson som inte bara skrev böckerna om Röde Orm och Karl XII utan också var en läsvärd essäist stiftade om jag minns rätt en Riksförening för bevarandet av verbens pluralformer, med två medlemmar: han själv och hans fyraårige son. Den skulle haft en mission den gången en reklamnisse på IKEA missuppfattade hur verbkongruensen fungerar och påstod att ”Tomten äro smålänning”.
Foto Ivo Holmqvist

Foto Ivo Holmqvist

Annons: Och i dagstidningarna fanns språkspalter för de villrådiga. Bertil Molde stod bakom en (han gav dessutom samman med Niels Ferlov ut en tillförlitlig dansk-svensk ordbok), i Hufvudstadsbladet i Helsingfors skrev Mikael Reuter, och i Dagens Nyheter Chatarina Grünbaum. Men det är ett bra tag sedan, även om det finns ett forum för språkliga angelägenheter i Svenska Dagbladet, och man håller igång en frågelåda i radions P 1.

Journalister skriver genomgående slarvigare än förr, och korrekturläsare har dagstidningarna rationaliserat bort. Därför frodas felfinnare och språkpoliser, och det är lockande lätt att falla in i rollen som besserwissern Professor Stofil. Språket är ett föränderligt flöde, och det kan tyckas vara en naturlag att när nya ord kommer till så faller samtidigt gamla från. Så är det i SAOL där antalet nyord skulle göra boken ohanterlig om inte samtidigt det som bedöms som obsolet tas bort varje gång en ny upplaga trycks (om man hade enbart en digital publicering vore det förstås inget problem).

Av många olika skäl försvinner ord. I takt med att synen på omvärlden förändras och vi förhoppningsvis blir mera vidsynta tolereras inte längre vissa ord, andra upplevs som stötande, gamla yrkesbeteckningar som kränkande. Men ivern att rensa bort ord som vi inte svänger oss med dagligdags kan gå till överdrift. Frans G. Bengtsson som inte bara skrev böckerna om Röde Orm och Karl XII utan också var en läsvärd essäist stiftade om jag minns rätt en Riksförening för bevarandet av verbens pluralformer, med två medlemmar: han själv och hans fyraårige son. Den skulle haft en mission den gången en reklamnisse på IKEA missuppfattade hur verbkongruensen fungerar och påstod att ”Tomten äro smålänning”.

Kanske skulle man inrätta en motsvarande Riksförening för bevarandet av gamla goda ord även om medlemmarna i nog fick arbeta i motvind. Varför dessa tankar just nu? Jo, i parken till konstmuseet Nivaagaard i Nivå strax norr om Köpenhamn har hundra vita skyltar satts upp längs en snitslad bana. På var och en finns ett danskt ord som är utrotningshotat. Man vandrar från det ena ordet till det andra i detta ”Reservat for truede ord”, och diskuterar hur många av dem som verkligen kan kastas på skräphögen – få eller inga, visar det sig (och det är förstås vitsen med det hela: att mobilisera det språkliga motståndet mot onödiga utrensningar).

Männen bakom det hela är dels konstmuseets tidigare chef Michael Bjørn Nellemann, dels den allestädes närvarande språkprofessorn Jørn Lund som har varit och fortfarande är inblandad i det mesta vad gäller modern danska, som lexikograf och språkvårdare. ”En række gode ord er ved at forlade vores sprog” påstår ett flygblad som manar till en vandring längs parkens vita skyltar: ”Kom og find et ord, du vil hjælpe med at bevare. Tag det med hjem i tankerne och brug det næste gang, du skal skrivet til en ven. Så hjælper du ordet på rette vej igen.” Det är en rolig idé som kanske växer till en språklig gerillarörelse (på danska stavas det guerilla).

Vilka ord rör det sig om? Här är en handfull: Mundhugges (även ordet försvinner kommer trätgirigt folk fortsätta att munhuggas), durkdreven (durkdrivna skurkar går inte upp i rök om än ordet skulle göra det), gavtyv (tjuvar och bedragare finns det fortfarande gott om), sagfører (advokat låter förstås både finare och dyrare), skøge (som är att föredra framför det råare hore – e:na byts ut mot a i svenskan), hamstre (företeelsen kommer inte att försvinna). De orden är det inte mycket mening med att ta bort. Ruskomsnusk hör inte till det dagliga danska talet numera men är ett bra onomatopoetiskt matlagningsord för gryta, ragu, och i överförd betydelse sammelsurium,

mischmasch, röra (som ses i Moldes danska ordbok). Och till sist: vad døgenigt betyder vet alla som läst den tyske romantikern Joseph von Eichendorffs ”Aus dem Leben eines Taugenichts” vars svenska titel är mera neutral: ”Ur en dagdrivares levnad”. Men døgenigten är en odåga, odugling och slöfock, och sådana finns alltjämt.

 

PS: tisdagen den 9 maj kl. 16 kan man traska mellan orden i Nivaagaards park, under sakkunnig ledning av Néné La Beet ”som til daglig beskæftiger sig professionelt med sproget som digital redaktør, blogger og podcaster over emnerne ord og sprog.” Och så några praktiska råd: ”Tag tøj på efter vejret, og din ven, ægtefælle, barnebarn eller bedstemor under armen og gå med på ordvandringen.”

 

 

Ivo Holmqvist

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen