”Kärleksäfventyr af en helt annan art” - Tidningen Kulturen
Gustaf Fröding

Litteraturdebatt
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Vad sorts ”kärleksäfventyr” är det Gustaf Fröding syftar till i förordet till sin diktsamling, detta förord som Bonniers aldrig publicerade. Hans förståelse av kärlek var grundlagd på en kosmisk livs- och världsåskådning där Alljaget var hans beteckning på det universella medvetande som astrofysiker, psykologer, mikrobiologer, kvantfysiker och medvetandeforskare i dag diskuterar inom ramen för panpsykism. Fröding kopplade Allkärleken till Alljaget, den som mystiker kan uppleva som den högsta form för kärlek. Platon berättar om den i Symposion, där Sokrates håller tal om något som Fröding igenkänner i några av sina visioner.En Studiecirkel om Gustaf Fröding


Rolf Erik Solheim

Rolf Erik Solheim

 

Frödings kärlek har granskats med hänsyn till hans umgänge (eller brist på umgänge) med kvinnor, samt dikten ”Jag köpte min kärlek för pengar”. Men hans insikt om den egocentriska och den altruistiska kärleken går långt utöver den könsliga hormonbaserade ram som granskare placerat honom i.
Gustaf Fröding till sängs

Gustaf Fröding till sängs

Annons:Kan en empatirevolution baserad på Fröding (och många andra) rädda världen från det våldsbetonade, egocentriska människoklimat vi tycks vara på väg mot?

Frödings kärlek har granskats med hänsyn till hans umgänge (eller brist på umgänge) med kvinnor, samt dikten ”Jag köpte min kärlek för pengar”. Men hans insikt om den egocentriska och den altruistiska kärleken går långt utöver den könsliga hormonbaserade ram som granskare placerat honom i.

Varje sammankomst på 2 klocktimmar består av ett inledande föredrag med påföljande samtal omkring de grekiska begreppen Eros, Agape och Philia samt Frödings egen Allkärlekoch Själfkärlek.

Sammankomst 1

Hur utvecklade Fröding sin världsåskådningfrån gymnasietiden i Karlstad till han gick ur tiden 1911, och hur var hans begrepp om kärlek kopplat till denna åskådning? Vi läser hans dikter och krönikor och samtalar om hur egen uppfattning om kärlek stämmer med eller avviker från Frödings.

Sammankomst 2

Eros är den skapande och kreativa kärleksprincipen. Konstruerade Fröding sina dikter med hjälp av högre intuition på samma sätt som Albert Einstein formulerade sin relativitetsteori? Var finns kärleken i detta? Har vi själva erfarenhet av kärlek i skapandet? Var hör förälskelsen hemma, och hur ska man förstå Johan Cullbergs ”Gustaf Fröding och kärleken”?

Sammankomst 3

Agapeär omsorgens och empatins kärlek. Fröding hävdade att kärlek genomströmmar Universum, och visade hur omsorg är en inneboende egenskap i evolutionen där ”de större” har omsorg för ”de mindre”. Denna princip är viktig i hans monadteori. Hur känner vi igen detta i naturen och vår egen värld?

Sammankomst 4

Philia handlar om kärlek i broderskap och samspel. Fröding var tidigt entusiastisk för Darwins evolution, men kände inte till att samspel inom utvecklingen av arter skulle visa sig vara lika viktig, ja även viktigare än konkurrens i det naturliga urvalet. I sin monadteori har han visat att samspel är förutsättning för människans överlevnad. Hur ska vi i dag åstadkomma det globala samspel som krävs för att lösa klimatfrågan, hatet på nätet och i världen?

 

Studieledare Rolf Erik Solheim har lett Filosofiskt Café på Arvika Bibliotek sedan januari 2013. Se Frödingsajten http://framtiden-er-din.com/fr%C3%B6ding/index.html

 

Rolf Erik Solheim

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts